Za samo dva dana popunjeno dve trećine kovid centra na Institutu u Sremskoj Kamenici

08:11:00 24.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u ovom trenutku najteža epidemiološka situacija na teritoriji pokrajine je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom i brojem koji prevazilazi kapacitete koji su do sada korišćeni u borbi protiv kovida-19, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Za samo dva dana popunjeno dve trećine kovid centra na Institutu u Sremskoj Kamenici


Zbog toga je tokom vikenda deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid centar. Samo za dva dana popunjeno je dve trećine kapaciteta i u toj ustanovi trenutno su 74 pacijenta.

Epidemiološka situacija se praktično u celoj pokrajini može okarakterisati kao izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja.

- Broj novozaraženih se ne stabilizuje, niti opada, nego iz dana u dan raste, stavljajući pred izuzetan napor i opterećenje sve zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Dodatni problem je to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik, tako da sve veći obim posla obavlja sve manji broj ljudi - navode u Pokrajinskoj vladi.

- Zbog svega toga ponovo apelujemo na građane Vojvodine da se ponašaju savesno i odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi. U suprotnom, zdravstveni sistem Vojvodine neće biti u mogućnosti da pomogne svima kojima je pomoć neophodna što bi prouzrokovalo nesagledive posledice po svakog pojedinca i društvo u celini - navode u Pokrajinskoj vladi.

Gojković: Skoro svi bolnički kapaciteti u Vojvodini popunjeni

U Vojvodini je u protekla 24 časa registrovano još 1.557 novoobolelih od koronavirusa, dok je u Novom Sadu oboren rekord u dnevnom broju zaraženih - registrovano je još njih 603. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za RTS da sada u Vojvodini trenutno ima više od 17.000 aktivnih slučajeva obolelih od Covida-19, a Novom Sadu više od 7.000.

On je napomenuo da su kapaciteti vojvođanskih bolnica skoro potpuno puni, jer su u ponedeljak imali 1.335 pacijenata u bolnicama, a danas već oko 1.400.

Gojković je istakao da je problem što se dnevno oko 10 odsto medicinara zarazi, pa danas već imaju oko 750 obolelih lekara i medicinskih sestara, dok ih je juče bilo 680. On navodi da nedostatak ljudstva komplikuje situaciju sa lečenjem u već skoro potpuno popunjenim bolnicama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?