Odluka o DS-u do 6. decembra 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Dok glumac Branislav Lečić očekuje da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave doneti odluku i pre isteka novog roka – 6. decembra, nastalog nakon što je nova ministarka Marija Obradović tražila dopunu zahteva za upis njegovog imena kao predsednika demokrata u registar političkih stranaka, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac tvrdi da je takav zahtev upućen na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Za sada, u registru političkih stranaka i dalje stoji ime Zorana Lutovca.

Kako za Danas kaže Branislav Lečić, nakon pomeranja prvobitnog roka za izjašnjavanje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 11. novembra, odnosno nakon što je 6. novembra predao traženu dopunu zahteva da se DS registruje tako što će on biti ubeležen kao lider demokrata, ne vidi razloga da se čeka 6. decembar, preciznije 30 dana, kako je prema zakonu preciziran rok za izjašnjavanje nadležnog ministarstva. „Očekujem da odluka bude donesena u narednih nekoliko dana“, istakao je Branislav Lečić za Danas.

Međutim, kako u izjavi za naš list kaže Zoran Lutovac „isključeni član DS Branislav Lečić to traži od ministarke Marije Obradović uz pomoć falsifikata“.

Zato će, dodaje on, biti podnete krivične prijave protiv onih koji su falsifikate koristili, kao i onih koji bi ih uvažili.

– Demokratska stranka je stranka njenih članova. Ne može Vučićeva ministarka da odlučuje čiji je DS. Mi radimo na jačanju stranke i razgovaramo sa građanima, ne čekamo ministarku da se javi i potvrdi ono što već znaju svi članovi DS-a, ali i partneri demokrata u Srbiji i inostranstvu. S obzirom da je vladavina prava ključni uslov za dalji put Srbije ka EU, eventualna protivpravna odluka doneta na osnovu falsifikata bivših članova DS ozbiljno bi uzdrmala i poziciju Srbije u Briselu. To je previsoka cena, čak i za autokratu poput Vučića – zaključuje Zoran Lutovac za Danas.

Pitanje o tome da li je Zoran Lutovac bivši predsednik Demokratske stranke, odnosno da li je Branislav Lečić samo bivši član te partije, s obzirom na to da je izbačen upravo zbog kršenja statuta i raspisivanja izbora na kojima se, krajem septembra, prema tvrdnjama njegovo izbornog štaba, oko 4.000 demokrata, ipak, izjašnjavalo, a on odneo pobedu, čini se da neće ni posle odluke Ministarstva dobiti svoj odgovor.

Osim Branislava Lečića, predsednik DS, Zoran Lutovac, 31. avgusta, isključio je još nekoliko demokrata, među kojima su i neki od osnivača te stranke.

Demokratska stranka saopštila je tog dana da je zbog povreda Statuta i Etičkog kodeksa stranke, iz svog članstva isključila Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Balšu Božovića i Branislava Lečića.

„Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić bili su organizatori pokušaja preotimanja stranke u Madlenianumu 21. juna ove godine, kada su doveli privatno obezbeđenje na sednicu, blokirali ulaze u Madlenianum i na kraju inicirali prekid zasedanja Glavnog odbora“, precizirano je u saopštenju DS, uz napomenu da je reč o pokušaju preotimanja stranke i nedoličnog ponašanja.

Ovako žestok sukob među demokratama koji je eskalirao čak i u fizičko nasilje, počeo je optuživanjem dela DS, među kojima su isključeni članovi, da žele saradnju sa Aleksandrom Vučićem, dok se predsednik DS, Zoran Lutovac, našao na meti njihovih snažnih kritika zbog savezništva sa Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem, u nekadašnjem Savezu za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari