');
Blic Biznis

PAMTE JE PO TRAMPOVOM "NE" Žena kandidat za ministra finansija SAD prvi put posle više od dva veka

Očekuje se da će novoizabrani predsednik SAD Džžo Bajden nominovati Džženet Jelen, bivššu predsedavajuću saveta guvernera Federalnih rezervi, na mesto ministarke finansija i vratiti je na čelo Federalnih rezervi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dženet Jelen
Dženet Jelen

Bajden bi ovim imenovanjem sruššio rodnu barijeru koja u SAD postoji već 231 godinu, ali bi i na mesto ššefa Federalnih rezervi postavio ekonomistu i tržžišnog, a ne finansijskog eksperta, i to u trenutku privredne krize nezapamćene jošš od razdoblja Velike depresije, desetogodiššnjeg ekonomskog sunovrata koji je devastirao Ameriku u periodu od 1929. do 1939. godine.

Foto: shutterstock

Novi ššef trezora bi trebalo da se fokusira na progresivna reššenja za 2 osnovna problema - sve veću ekonomsku nejednakost i klimatske promene, izmešštajući u drugi plan prioritete Trampove administracije - smanjenje poreza i finansijsku regulativu, saznaje Rojters iz krugova demokrata povezanih sa Bajdenovom predsedničkom kampanjom.

Jelenova (74) će Bajdenu staviti na raspolaganje svoje viššedecenijsko iskustvo i ekonomsku ekspertizu, ali i ugled koji je izgradila u američkom Kongresu, u međunarodnim finansijskim i poslovnim krugovima.

Jelenova će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i odborom ekonomskih savetnika u Beloj kući.

Po svemu sudeći, uloga Jelenove biće u velikoj meri i politička i ekonomska, iako se Federalne rezerve tradicionalno distanciraju od stranačke politike i interesa.

Pročitajte još

Jelenova je 2014. godine upisana u američku istoriju kada je postala prva žžena na čelu Federalnih rezervi, međutim aktuelni predsednik Donald Tramp nije joj ukazao poverenje, pa je 2018. godine odlučio da je smeni sa tog položžaja, a na njeno mesto postavi aktuelnog ššefa Federalnih rezervi Džžeroma Pauela.

I Bajdenov zvanični predstavnik, ali i Jelenova lično, odbili su da komentariššu informacije o njenom imenovanju.