Dačić: Ne postoji mogućnost održavanja onlajn sednica 1

„Ne postoji mogućnost održavanja onlajn sednice Skupštine Srbije. Takva mogućnost nije predviđena Poslovnikom o radu parlamenta Srbije“, kaže za Danas Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine, odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da domaći parlamentarci, zbog pogoršanja situacije sa virusom korona, tokom jesenjeg zasedanja i rasprave o važnim finansijskim zakonima pređu na onlajn sednice, kako to već rade evropski parlamentarci.

On napominje da parlament mora da funkcioniše i tokom epidemije korone, a da svi u Skupštini moraju da budu oprezni, kao i svi drugi građani, i da se moraju sprovoditi rigorozne mere.

Muamer Zukorlić, potpredsednik Skupštine Srbije, međutim, kaže da će najverovatnije uoči početka današnjeg zasedanja, na skupštinskom kolegijumu predložiti promenu Poslovnika o radu kako bi se uklonila prepreka za održavanje sednica na daljinu.

„I ranije sam predlagao punu digitalizaciju rada Skupštine, a sada je nužno da to učinimo, uključujući i distac uključenje poslanika“, ističe Zukorlić.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević tvrdi da to nije pitanje za poslanike već za tehničku službu koja bi morala da obezbedi onlajn sednice.

On kaže da je na poslanicima samo da obavljaju posao za koji su preuzeli odgovornost.

Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije iz Saveza vojvođanskih Mađara, napominje u razgovoru za Danas da se u radu sednice parlamenta bar za sada ništa neće menjati.

„Na poslednjem kolegijumu skupštine razgovarali smo o principima i sazivu za danas. Razgovarali smo čak i mogućnostima zasedanja van sedišta skupštine, ali nismo razgovarali o nekom drugačijem načinu rada parlamenta, koji bi bio uslovljen širenjem korona virusa i broja obolelih poslanika. Ta novonastala situacija mora da se proceni, jer se menja iz dana u dan. I ja sam naravno čula da ima dosta zaraženih i u izolaciji među zaposlenima iz skupštinskih službi, a za poslanike znam da ima nekoliko, ali ne i tačno koji je broj“, napominje Kovač.

Dodaje da je nedavno imala i onlajn sastanak sa prijateljima iz Evropske narodne partije i Dejvidom Mekalisterom i da je tom prilikom konstatovano da parlament Srbije i nema poslovničku mogućnost da na neki drugi način zaseda.

Ona napominje da aktuelni Poslovnik ne prepoznaje mogućnost onlajn zasedanja parlamenta Srbije.

„Dogovor je da svakog utorka imamo kolegijum parlamenta, pa ćemo danas pred samo zasedanje proceniti situaciju i znaćemo šta nam je činiti“, zaključuje Elvira Kovač.

S obzirom da sednice parlamenta bar za sada neće biti održavane na daljinu i da sledi rasprava o poreskim zakonima, a potom i o budžetu za narednu godinu u Skupštini Srbije preduzete su sve moguće mere zaštite.

Urađena je dodatna kompletna dubinska dezinfekcija zgrade.

Ulaz u zgradu parlamenta je apsolutno kontrolisan, maske su obezbeđene, kao i zaštitne plastificirane pregrade među poslanicima, a skupštinski restoran za ručavanje ne radi.

„U tom delu preduzimamo stvarno sve zaštitne mere, ali nije na nama da mi testiramo poslanike po Srbiji koji su zaraženi virusom. Oni su dovoljno odgovorni da ako imaju neke simpttome sami se podvrgnu testu. Što se tiče zaposlenih, bilo je par službenika pozitivnih na koronu. Tamo gde su zabeleženi slučajevi čitava odeljenja su testirana i sve one koji su imali bilo kakve simptome poslali smo kući. I režim rada u parlamentu sveli smo na manju meru, da funkcioniše, a da ne bude više ljudi nego što je neophodno. Činimo sve što može da se učini i trudimo se da ništa ne prepustimo slučaju“, objašnjava za Danas  Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije.

Podsetimo, danas (utorak) počinje nova sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je čak 20 tačaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari