Detalj sa Enfilda (©Reuters)
Detalj sa Enfilda (©Reuters)

Potvrđeno: Čelsi, Totenhem, Arsenal i Lester igraće pred navijačima, Liverpul, Siti, Junajted i Everton – ne

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.11.20. | 20:41

Evo i kako će izgledati mapa dozvoljenog broja navijača na tribinama od početka decembra

Danas je najavljeno i ubrzo potvrđeno – navijači se vraća na fudbalske stadione u Engleskoj!

Premijer Velike Britanije Boris Džonson dao je zeleno svetlo da se po okončanju vanrednog stanja u toj zemlji iliti od 2. decembra dopusti klubovima da delimično vrate publiku na tribine. Ali to ne znači automatski da će svi moći da uživaju u ovoj privilegiji.

Izabrane vesti

Podsetimo, tokom dana osvanula je informacija da će tribinama će biti dozvoljeno najviše 4.000 gledalaca iliti 50 odsto kapaciteta stadiona, zavisno koji je broj od ta dva manji. Velika Britanija je u ovom trenutku zbog pandemije virusa korona podeljena na tri zone i što se ide severnije, to su restrikcije ozbiljnije.

Klubovi iz prve zone imaće dozvolu da puste najviše 4.000 navijača na tribine. U drugoj će taj broj biti prepolovljen, dok u trećoj, poslednjoj zoni posetilaca i dalje neće biti. U slučaju događaja na zatvorenom biće omogućeno prisustvo najviše 1.000 gledalaca ili 50 odsto od kapaciteta tribina. Opet, kao relevantan podatak uzimaće se manji broj.

Britanski San odmah je objavio mapu klubova Premijer lige i ko se u kojoj zoni nalazi. Tako će najveći broj pristalica, odnosno 4.000 njih, na svojim tribinama imati samo Brajton i Sautempton. Naime, nivo zaraze u Brajtonu i Sautemptonu su 102, odnosno 168 na populaciji od 100.000 ljudi, tako da su tu mere najlabavije.

U drugoj zoni nalaze se klubovi uglavnom iz središnjeg dela Engleske, odnosno Londona i šireg kluba oko glavnog grada. To znači da će po 2.000 gledalaca najviše moći da prime Čelsi, Arsenal, Totenhem, Fulam, Kristal Palas, Vest Hem, te Lester, koji je tokom leta imao najrigoroznije mere. U međuvremenu je ipak prebačen u drugi prsten i King Pauer stadion dobio je dozvolu da od 2. decembra dozvoli prisustvo najviše 2.000 navijača. U ovoj zoni je i Njukasl, koji je praktično na granici između druge i treće zone, ali je ipak ostao u pojasu nešto opuštenijih mera posle oštrog otpora lokalnih vlasti.

U trećoj zoni, odnosno u okrugu gde navijača i dalje neće biti su Liverpul, Everton, Mančester Siti, Mančester junajted, Barnli, Lids i Šefild Junajted. Oni nisu, niti će još neko vreme dobiti dozvolu da im se navijači vrate na stadione.

Najveću šansu da im se ipak okrene situacija nabolje imaju Liverpul i Everton. Naime, u Gradu rok’n’rola je nivo zaraze 187 na 100.000 stanovnika, pa se još razmišlja o tome da li treba malo popustiti kaiš i dati zeleno svetlo za navijače da dođu na Enfild i Gudison Park.

Klubovi koji još ne znaju definitivnu odluku su Aston Vila, Vulvsi i VBA, pošto je njihov region bio u drugoj zoni donedavno, ali je onda ipak prebačen u treći prsten.

Na kraju, kako je objašnjeno, ljudi iz zona jedan i dva moći će da se kreću slobodno u tim regijama, dok je stanovnicima trećeg prstena i dalje zabranjeno kretanje van mesta stanovanja. Zanimljivo, navijačima iz zone dva biće dozvoljeno da putuju na gostovanja timovima iz prvog prstena.

Naknadno će biti objavljena pravila o nošenju maski i detaljnoj prevenciji širenja virusa korona na stadionima.



tagovi

COVID-19

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara