Obrazovanje je važno: O rezultatima podrške Evropske unije modernizaciji školovanja u Srbiji

BEOGRAD

Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je nacionalnu promotivnu kampanju pod sloganom Obrazovanje je važno o podršci EU sektoru obrazovanja u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kampanja je namenjena učenicima i roditeljima, nastavnicima, profesorima, studentima i građanima Srbije.


Kampanju su zvanično najavili ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Srbija (RTS-a).

’Pomoć Evropske unije u reformama koje sprovodimo u obrazovanju svakako nam je dragocena i dalje očekujemo odličnu saradnju. Jako je važno što se obrazovanje našlo među prioritetima nove vlade. EU svakako je najveći donator u Srbiji i uživamo podršku u jednom od najvažnijih zadataka u narednom periodu – izradi Strategije razvoja obrazovanja do 2027. godine’, izjavio je ovim povodom Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Saradnja EU i Srbije u obrazovnom sektoru je izuzetan primer onoga što bismo mogli postići bliskom saradnjom. Kao najveći partner Srbije u modernizaciji obrazovnog sektora, EU je od 2003. godine donirala oko 100 miliona evra za reformu i unapređenje sektora obrazovanja na svim nivoima. Od predškolskog i osnovnog vaspitanja i obrazovanja, preko srednjeg stručnog i visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih – EU je najvažniji partner Srbije kada je reč o uvođenju novih standarda, razvoju programa nastave i učenja, stručnom usavršavanju nastavnika i finansiranju nove školske opreme.

’Reči velikog evropskog filozofa Erazma – glavna nada jednog naroda leži u obrazovanju njegove omladine – važne su kao i uvek. Naše sutra zavisi od današnjeg ulaganja u nove generacije. Ovo je cilj onoga što EU podržava u obrazovnom sektoru u Srbiji. Do sada je više od 40.000 prosvetnih radnika steklo nove veštine i znanja kroz stručne obuke. Modernizovano je 175 srednjih stručnih škola i razvijeni su savremeni nastavni planovi za nove obrazovne profile, u skladu sa potrebama tržišta rada. Više od 300 osnovnih i srednjih škola renovirano je, opremljeno i modernizovano sredstvima EU’, ističe ambasador Fabrici.

’Brojne predškolske ustanove opremljene su igračkama, nameštajem i nastavnom opremom, a 27 fakulteta i istraživačkih centara opremljeno je modernom opremom, koja doprinosi kvalitetnijoj nastavi, a opremljene su i brojne laboratorije. Više desetina hiljada mladih naučnika sada radi uz najsavremeniju nastavnu i istraživačku opremu koja odgovara standardima EU. Oko 10.000 studenata, profesora i nastavnika imalo je do sada priliku da učestvuje u programima kroz koje unapređuju svoje veštine direktno kroz obrazovne institucije širom Evrope, a od 2019. godine Srbija učestvuje u programu Erasmus+ – na nivou EU članica. Ovi podaci verujem daju utisak o veličini i rezultatima koji su do sada ostvareni. Obrazovanje je važno. Ovo je najbolji vid podrške Srbiji’, zaključuje Fabrici.

 EU pomaže Srbiji da uvede sistem završnog i maturskog ispita u srednjem obrazovanju od 2022. godine. Uvođenjem jedinstvenog ispita na nacionalnom nivou povećava se kvalitet obrazovanja, jer pruža povratnu informaciju o kvalitetu srednjeg obrazovanja i usmerava dalja ulaganja. Takođe, njime se povećava pravednost sistema obrazovanja, jer se stvaraju ravnopravne prilike za objektivnu proveru učeničkih znanja i kompetencija, kao i ravnopravniji pristup fakultetima i nastavku akademske karijere.

Oko dva miliona evra donirano je tokom pandemije COVID-19 za prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama za učenjem na daljinu, čime je obezbeđen pristup obrazovanju za svakog učenika. Kroz dalji razvoj tehničkih kapaciteta platforme za učenje na daljinu i podršku razvoju njenog sadržaja, uskoro će biti omogućeno uspostavljanje biblioteka školskog obrazovanja u 30 škola koje imaju značajan broj romskih učenika i materijalno ugrožene dece, koja su najteže pogođena pandemijom.

Tokom trajanja kampanje Obrazovanje je važno biće prikazivani igrani skečevi o svakodnevnim situacijama koje školovanje čine važnim i zanimljivim. U ulogama profesora pojavljuju se poznati glumci – Ivan Bosiljčić, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, a ulogu jednog od učenika odigrao je popularni jutjuber Andrija Jović (Andrija Jo). Skečevi će biti emitovani u pauzama između onlajn časova na RTS u okviru programa “Moja škola”, a na Radio-televiziji Vojvodina biće emitovani i na jezicima nacionalnih manjina.

Širom Srbije nalaze se brojni bilobrdi sa primerima podrške o rezultatima EU pomoći. Kampanja Obrazovanje je važno trajaće narednih mesec dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare