Janković uskoro nova-stara poverenica 1Foto: Medija centar

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije odlučio je danas da kao jedinog kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predloži Brankicu Janković, koja je taj posao radila i u prethodnom mandatu.

Odbor je izglasao i da se predlog odluke po hitnom postupku uputi Skupštini, kako bi se o kandidatu raspravljalo na nekoj od narednih sednica.

Na sednici Odbora rečeno je da je Brankicu Janković na ovo mesto predložila poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu, a da ostale poslaničke grupe nisu imale kandidate. Kako je objasnila predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević, javila je agencija Beta, predsednik skupštine pozvao je poslaničke grupe još 12. novembra da predlažu kandidate, ali do 20. novembra stigao je samo jedan predlog.

S druge strane, predstavnica Romskog centra za demokratiju iz Bujanovca Ivana Stošić, gostujući na N1 upitala je zbog čega njihova kandidatkinja za funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnost, Emila Spasojević, koju je podržalo više od 60 organizacija civilnog društva, nije pozvana na današnji razgovor na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Stošić je objasnila da je Romski centar za demokratiju podneo inicijativu da Spasojević bude kandidatkinja za poverenicu svim poslaničkim grupama i da ni iz jedne poslaničke grupe nisu dobili odgovor.

– Meni je ovo šokantno jer se mi zalažemo za načelo transparentnosti, ovo što je urađeno govori o netransparentnosti i predstavlja netransparentnost rada najvišeg zakonodavnog organa, a to je Skupština – rekla je Stošić.

Brojne organizacije iz civilnog sektora zatražile su juče od parlamenta da obustavi „netransparentni postupak“ za izbor Poverenika i „osigura inkluzivnost i transparentnost tokom celog postupka“. Organizacije za ljudska prava koje čine Koaliciju protiv diskriminacije i Koaliciju za pristup pravdi, zahtevaju obustavljanje postupka i omogućavanje svim zainteresovanim građanima, grupama i organizacijama da učestvuju u procesu izbora.

Pitanja poslanika

Na današnjoj sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, poslanici su razgovarali s Janković o planovima za naredni period. Ona je navela da je prioritet rešavanje pritužbi koje su stigle otkako je njoj istekao mandat 27. maja. Janković je istakla su u Srbiji najčešće diskriminacije po osnovu invaliditeta, pola i starosti i da su i to teme za budući rad. Dodala je da će se zalagati za još veće učešće žena u političkom i javnom životu kao i za smanjenje govora mržnje u svim segmentima društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari