Društvo

Ugostitelji u Brčkom poručili da žele raditi

Ugostitelji u Brčkom poručili da žele raditi
Foto: N.N. | Ugostitelji u Brčkom poručili da žele raditi

BANJALUKA, BRČKO - Više od 100 ugostiteljskih radnika danas je održalo miran protest u Brčkom zbog novih mjera Vlade, gdje su tražili da im Vlada Brčko distrikta finansijski pomogne ako im je već onemogućen rad.

Vlada Brčko distrikta odlučila je da se na 10 dana zatvore restorani, kafići, škole, teretene, fitnes-centri, javni prevoz, što je izazvalo veliko ogorčenje građana kojima je onemogućen rad, posebno ugostiteljskih radnika.

"Imam veliki rizik kako ću izmiriti kredit naredni mjesec. Ne znam kolika će mi plata biti, možda i ne dobijem punu platu. Objekat u kojem radim je skroz zatvoren, nema ni dostave. Ko mi garantuje kako ću ja da živim idući mjesec", rekao je Bojan Ivanovec, koji je izašao na proteste.

Nove mjere Vlada pravda sve većim brojem zaraženih, popunjenošću bolničkih kapaciteta te nedostatkom medicinskog kadra.

"Ne želimo scenario otpuštanja radnika. Međutim, određeni prioritet se mora dati životima ljudi", pojasnio je Akif Pezerović iz Vlade Brčko distrikta te naglasio da je Vlada naredila Direkciji za finansije da u roku od 10 dana analizira mjere i predloži način finansijskog obeštećenja privrednih subjekata kojima je onemogućen rad.

U BiH je za 24 sata registrovano još 547 osoba zaraženih koronom, preminulo je 66 ljudi, dok se oporavilo 1.344.

U FBiH su registrovane 362 novozaražene osobe, dok je prijavljeno 37 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a u Brčko distriktu su juče evidentirana četiri nova slučaja, dok su tri osobe preminule.

Epidemiološka situacija u RS juče je, kako kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, i dalje nepovoljna. Prema njegovim riječima, od 407 laboratorijskih uzoraka na virus korona pozitivan je 181.

Dodao je da je za 24 časa Institutu prijavljeno 26 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Stanko Buha, zamjenik direktora trebinjske bolnice, rekao je da su sva trebinjska kovid odjeljenja popunjena, te da je u Bolnici Trebinje smješteno 107 zaraženih koronom, a sedam ih je u izolacionom dijelu, pa slobodnih kreveta više nema.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS juče je objavilo kontakt brojeve telefona zdravstvenih ustanova posredstvom kojih građani mogu dobiti informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem hospitalizovanih srodnika zaraženih virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije