BiH

Edin Forto najbliži fotelji premijera

Edin Forto najbliži fotelji premijera
Foto: N.N. | Edin Forto najbliži fotelji premijera

SARAJEVO - Novi mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo mogao bi biti ponovo Edin Forto iz Naše stranke, potvrdili su za "Nezavisne" neki od poslanika i članova nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon što je ostavkom Marija Nenadića pala aktuelna Vlada Kantona Sarajevo, "četvorka" uz pomoć samostalnih poslanika ima zadatak da formira novu Vladu KS koja će raditi u naredne dvije godine.

Danijela Kristić (Narod i pravda), član Kolegija Skupštine KS, za "Nezavisne" ističe da je jedan od prijedloga za mandatara koji će sastaviti novu Vladu KS Edin Forto, koji je ovu dužnost i obnašao do januara ove godine, jer je 13. decembra formirana nova većina u koaliciji sa SDA, DF-om i SBB-om, koja je srušila Fortinu vladu.

"O tome se još pregovara jer će i NiP imati prijedlog za mandatara", kaže Kristićeva, koja nije željela da odgovori na pitanje koji je njihov prijedlog za mandatara.

Vildana Bešlija (Naša stranka), poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, za "Nezavisne" kaže da će sjednica na kojoj će se imenovati novi član rukovodstva Skupštine KS iz reda Bošnjaka biti u ponedjeljak, 30. novembra, te da je tačno da je Edin Forto najizvjesniji kandidat za premijersku poziciju u Kantonu Sarajevo.

"Još su pregovori u toku, što se Naše stranke tiče to je to", kazala je Bešlija.

Ističe da su poslanici nove većine u Skupštini KS svakako bili pokrenuli proceduru za smjenu Mirze Čelika iz SDA, koji je vršio funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, i da on nije dao ostavku.

"U utorak (danas) je zasjedanje Kluba Bošnjaka", kazala je Bešlija, te na upit ko bi mogao biti novi kandidat za rukovodstvo iz reda Bošnjaka, kazala je da su sastanci u toku i da će se danas znati ko će to biti.

Igor Stojanović (SDP BiH), poslanik u Skupštini KS, juče je "Nezavisnim" rekao da još nema informacije o mandataru, te da SDP neće imati kandidata za premijera.

Upitan hoće li podržati Fortu ili kandidata kojeg predloži NiP, Stojanović je odgovorio da će "četvorka" izaći sa jednim kandidatom i da neće biti preglasavanja.

Mediji spekulišu i o tome da bi se među novim ministrima opet mogli naći Lejla Brčić, Haris Bašić, Admir Katica i Adnan Šteta.

Govori se i o mogućnosti da se izvrši rekonstrukcija Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, odnosno formiranje dva ministarstva, čime bi se podijelile, odnosno razdvojile nadležnosti za visokoškolsko obrazovanje od osnovnih i srednjih škola.

Jučerašnja sjednica Skupštine KS, na kojoj se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, je otkazana. Formalno-pravno Vlada je pala prošle sedmice, kada je premijer Mario Nenadić podnio ostavku.

Nova, hitna sjednica Skupštine zakazana je za 30. novembar u 10 sati, na njoj će, kako je rečeno iz Vlade KS, biti razmatrana ostavka premijera Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije