');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Osmani poručila EU: Niko nema mandat da pregovara o ustavu Kosova

Niko nema mandat da pregovara o kosovskom ustavu, koji već uključuje mnoge ustupke, izjavila je danas vršilac dužnosti predsednika privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani tokom video sastanka sa šefom kancelarije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vjoša Osmani Foto: Tanjug/AP
Vjoša Osmani

Osmani je sa Suniogom razgovarala o najnovijim političkim zbivanjima, sa posebnim naglaskom na odnose između Prištine i Evropske unije.

Ona je tom prilikom istakla da primena Briselskih sporazuma zahteva koordinaciju i ujednačavanje stavova čitavog političkog spektra na tzv. Kosovu, preneo je portal Ekonomija onlajn, navode iz saopštenja posle ovog sastanka.

- Da bi se postignuti sporazum u Briselu mogao primeniti i smatrati prihvatljivim, smatram da moramo aktivno raditi na ujednačavanju stavova i zahteva čitavog političkog spektra - rekla je Osmani.

Kako tvrdi Osmani, konačni sporazum mora biti u interesu građana tzv. Kosova i onaj koji poštuje kosovski ustav, teritorijalni integritet i princip državnog jedinstva.

U video razgovoru, Osmani je sa Suniogom razgovarala i o najnovijem sporazumu između Prištine i EU o obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti i suočavanju sa ekonomskim posledicama izazvanim pandemijom.