Dostupni linkovi

Produžene epidemiološke mjere u Federaciji BiH


Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH (FBiH) donio je 23. novembra novu naredbu kojom se zbog epidemiološku situacije u Federaciji BiH produžavaju mjere zaštite od korona virusa za narednih 14 dana.

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru,“ navodi se u saopštenju štaba.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca do šest godina, osobe sa disajnim problemima ili lica koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi.

Naredbom se i dalje nalaže“poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, tako što će reorganizovati radno vrijeme na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, organizirati rad u smjenama ili od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese.

Produžena je i odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”.

Pratite:

Krizni štab je naredbom dozvolio kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spramu skladu sa procjenom epidemiološke situacije u svakom od 10 kantona u FBiH.

Stanovništvu FBiH je također preporučeno da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

Osobama starije životne se također preporučuje kretanje u periodu od 11.00 – 13.00 sati i maksimalno reduciranje odlazaka u ordinacije obiteljske medicine i bolnice.

U BiH je u posljednja 24 sata registrovano je 547 novih slučajeva zaraze korona virusom, pokazuju podaci Ministarstva civilnih poslova.

U Federaciji BiH je preminulo 37 osoba, a registrovana su 362 nova slučaja zaraze korona virusom. Do sada je testirano ukupno 263.147 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 51.320 osoba.

XS
SM
MD
LG