Dostupni linkovi

Stefanović o godišnjici napada u Kruševcu: U Srbiji više ništa nije isto


Borko Stefanović
Borko Stefanović

Na drugu godišnjicu napada na potpredsednika opozicione Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i aktivistu Levice Srbije Bobana Jovanovića, Stefanović je u Kruševcu, gde se napad i desio krajem novembra 2018. godine, rekao je da od tada ništa u Srbiji više nije isto.

"Napad na nas bio je povod za najveće demonstracije u ovom veku koje su dovele do Sporazuma sa narodom na bazi koga je opozicija izašla iz skupštinskih sala i započela bojkot Parlamenta i gerilsku borbu za demokratiju, pravo na drugačije mišljenje i pravo na normalan život", kazao je Stefanović.

Stefanovića je 23. novembra 2018. grupa napadača presrela uoči opozicionog skupa u Kruševcu, oborila ga na asfalt i tukla ga metalnim štanglama. Stefanović je zadobio povrede glave, a napadači su odmah posle napada uhapšeni.

Zbog napada na Stefanovića, u Beogradu i drugim gradovima Srbije tada su počeli protesti pod nazivom "Stop krvavim košuljama", koji su kasnije prerasli u antivladine demonstracije. Njih je više od godinu dana svake nedelje predvodilo udruženje "1 od 5 miliona" u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Lidera opozicije, okupljeni oko Saveza za Srbiju (SZS) tada su potpisali takozvani Sporazum s narodom, čime su se obavezali na zajedničku borbu za slobodne medije i poštene izbore.

Opozicioni blok Savez za Srbiju bojkotovao je parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji održane 21. juna, ocenivši da nisu ispunjeni uslovi za fer i slobodne izbore.

"Uspeli smo, bojkotovali smo i izbore i sada Vučić ima svoju Skupštinu od kartona koju niko ne priznaje. I on sam je priznao da taj produkt lažnih izbora nema legitimitet pa je skratio mandat Skupštini na 18 meseci", rekao je Stefanović u Kruševcu.

"Sada se bavimo drugim korakom koji će dovesti do fer i poštenih izbora", rekao je Stefanović.

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je 21. septembra tri osobe za napad na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i aktivistu Levice Srbije Bobana Jovanovića na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri i po godine zatvora.

XS
SM
MD
LG