Vesti

0

Bojović: Država i privreda ne koriste dovoljno znanja sa Saobraćajnog fakulteta

Autor: KP

Izvor: Beta

Bojović: Država i privreda ne koriste dovoljno znanja sa Saobraćajnog fakulteta

Izvor: Foto: Novi magazin / SA

Bojović je na onlajn konferenciji posvećenoj obeleževanju 70 godina postojanja Saobraćajnog fakulteta istakao da bi pored Ministarstva saobraćaja i druga ministarstva mogla da uključe taj fakultet u svoje projekte.

"Takođe, lokalna samouprava bi imala priliku da mnogo toga nauči na Saobraćajnom fakultetu vezano za probleme u lokalnim zajednicama", naveo je on.

Bojović je rekao da je za 70 godina rada Saobraćajni fakultet odškolovao više od 9.000 diplomiranih i master inženjera saobraćaja, 270 magistara saobraćaja i oko 200 doktora tehničkih nauka.

"Već deceniju imamo duplo veći broj prijavljenih studenata u odnosu na to koliko mesta nudimo za osnovne studije", kazao je Bojović.

Prema njegovim rečima Saobraćajni fakultet realizovao je više od 2.000 projekata, ekspertiza, veštačenja i studija, uključujući i učešće u 17 velikih evropskih istraživačkih poziva.

Bojović je izjavio i da je ovaj fakultet jedan sa najviše "Horajzen 2020" projekata koji su usmereni na realizovanje pet ciljeva EU: zapošljavanje, inovacija, edukacija, socijalna inkluzija i klima.

Prodekan za nastavu Petar Mirosavljević rekao je da Saobraćajni fakultet nema registrovanih slučajeva korona virusa, ni među studentima ni među nastavnicima.

"Preusmerili smo se na kombinovani sistem nastave, a takođe smo omogućili i kovid rok za studente koji nisu bili u mogućnosti da polažu u redovnim rokovima", kazao je Mirosavljević.

Prodekan za finansijsko-materijalne poslove Saobraćajnog fakulteta Radomir Mijailović naveo je da je finansijsko stanje fakulteta stabilno i da na vreme stižu opredeljena sredstva iz budžeta, uz sopstvene izvore finasiranja putem projekata i školarina.

"Imali smo i nepredviđenih troškova usled krize sa pandemijom, jer smo posvetili pažnju bezbednosti studenata i nastavnika, ali to nije uticalo na finansijsku stabilnost", rekao je Mijailović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR