Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 23. 11. 2020.

| Društvo

Geonasleđe Niša, "Ivkova slava" i crna rupa neke od tema u ovogodišnjoj virtuelnoj "Noći istraživača"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
noc-istrazivaca-foto-promo
Većina programa onlajn; foto: Noć istraživača

11. Evropska noć istraživača će ove godine zbog pandemije biti održana uglavnom onlajn, najavljuju organizatori, a pod sloganom "Da nauka prostruji" 27. i 28. novembra će i u Nišu pokušati da popularizuju nauku i učine je zanimljivom. Poručuju da će se posetioce zabaviti učeći o geonasleđu Niša i okoline, za najmlađe će biti organizovane radionice, među njima i ona o "Ivkovoj slavi", a govoriće i o aktuelnostima vezanim za crnu rupu.

Profesorka Aleksandra Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu kaže da će u Noći istraživača zainteresovani moći da saznaju kako da stignu do pećine, vide klisuru i vodopad i upoznaju se sa prelepim geodiverzitetom rešavajući zadatke uz pomoć geografske karte.

Upoznaće ih sa kulturnim vrednostima lokalne i svetske tradicije, kaže profesorka, a moći će da saznaju i kako muzika na diskretan način povezuje i neutrališe različitosti.

Dopustićete da vas uverimo da fraza „kao mekušac“ i nije baš primerena za one koji nisu hrabri. Ukoliko se odlučite da nam se pridružite ove godine, imaćete priliku i da vidite kako izgleda običan dan jedne amebe, otkrićete zašto rotatorije imaju „točkove“ na glavi, da li su račići malo „popili“, kao i mnoge druge zanimljivosti mikrosveta. Pridružite nam se u razotkrivanju veze između hemije i Orijenta, u utvrđivanju šta je sve slatko, kako nastaje „šećerna vrteška“ i zašto je biber ljut. Proverićemo kojih sve boja ima u spanaću. Pričaćemo vam i o mineralima, ali i o kompozitnim materijalima - objašnjava Pavlović, koordinator ReFocuS 3.0 projekta.

I Narodni muzej u Nišu se ove godine priključio manifestaciji, a Jelena Bogdanović najavljuje da će u Književno-memorijalnoj postavci Stevan Sremac/Branko Miljković biti organizovane dve edukativne radionice.

Za najmlađe (6-7 godina) biće organizovana radionica pod nazivom „Kako smo se oblačili u Antici“ na kojoj će deca, nakon što pogledaju stalnu arheološku postavku, praviti oružje i nakit inspirisan predmetima iz antičke zbirke. Druga radionica pod nazivom „Na slavi kod gazda Ivka“ osmišljena je za učenike trećeg i četvrtog razreda. Posle priče o Sremcu i njegovom boravku u Nišu, zadržaćemo se na Sremčevom delu „Ivkova slava“ i tome kako se nekada slavila slava. U radioničarskom delu pravićemo ukrase od testa za slavski kolač i postaviti slavsku trpezu - navodi Bogdanović.

Učestvuje i Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla", odakle najavljuju izložbu “Kolaž kulturne raznolikosti” - fotografija, novinskih članaka, pozivnica, plakata, zahvalnica, tekstova koji će biti podsećanje na mnoga kulturna dešavanja, sa najrazličitijim kulturnim i umetničkim sadržajem u kojima je biblioteka učestvovala kao saradnik i domaćin prethodnih godina.

Svaki detalj na kolažu izabran je da podseti na raznovrsne kulturne i obrazovne aktivnosti kao i na najrazličitije teme koje su inspirisale njihove autore da izraze svoju kreativnost i predstave kulturne vrednosti svojih tradicija. Različiti događaji, različite teme, različiti kolaži i sadržaji na njima trebalo bi da podstaknu posetioce na razmišljanje o uvažavanju kulturnih raznolikosti, jer: “Raznolikost kultura za ljudski rod je isto tako neophodna kao što je neophodna prirodna raznolikost za prirodu - najavljuje Marijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke.

U Naučnom klubu Regionalnog centra u Nišu danas počinje nedelja istraživača koja traje do 27. novembra, a tim povodom su otvorili Jutjub kanal na koji će postavljati brojne naučne aktivnosti.

Izložba “ Spektri” za učenike, predavanja o lepoti živog sveta, detoksikaciji organizma na balkanski način, građanskoj nauci o biodiverzitetu i raznovrsnosti građanske nauke, do aktuelnosti o crnoj rupi i Nobelovoj nagradi za fiziku za 2020. godinu. Takođe, putem radionica približićemo svet 3D štampe i predstaviti srednje škole iz Niša dobitnike KA1 projekata mobilnosti za nastavnike u 2020. godini u okviru dela “EU ćoše” - najavljuju.

EU info kutak Niš takođe će učestvovati na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača, a kažu da će imati interaktivnu online postavkom „EU za tebe – Ujedinjeni u različitosti“ koja informiše, edukuje i na zabavan način upoznaje sa činjenicama, zanimljivostima i dostignućima Evrope, evropske nauke i naučno-tehnološkog razvoja.

Spremili smo kviz koji proverava vaše znanje o EU, vrednostima i običajima zemalja članica, a kroz različite video materijale prikazaćemo istorijat EU, važna dostignuća i podršku Srbiji - kažu u EU info kutku.

Ovogodišnja Noć istraživača će uglavnom biti onlajn i održava se u 28 gradova, a osim u Nišu sa juga su se priključili i Leskovac i Pirot.

Detaljne informacije o sadržajima i dešavanjima koje posetioci mogu da prate ove godine dostupni su ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:38 // 23. 11. 2020.

    Ko ne voli crnu rupu ?

  • Normalno je dan, a ne noć

    14:09 // 23. 11. 2020.

    Ви нисте нормални. Ноћ је време вампира, ђавола, лопова, крадљиваца, разбојника, провалника, а време одмора и сна за поштени свет. Природа је одредила да је дан за рад, активности, посао, , итд. а ноћ је време за одмор и сан. То би први морали да знају професори на ПМФ.
    Није ни чудо што је данас све наопако и што је цивилизација пред амбисом. Зашто ми морамо да следимо све будалаштине из света?

  • Mara

    12:59 // 23. 11. 2020.

    Zanimljivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: