Petković: Organizovana akcija zastrašivanja Srba na KiM 1Petar Petković, arhiva Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je povodom poslednjeg incidenta kod Kišnice, sela u blizini Gračanice, ocenio da je u pitanju „organizovana, sistematska i kontinuirana“ akcija zastrašivanja srpskog stanovništva, koja ne bi bila moguća bez bar prećutne podrške Prištine.

Mediji su danas izvestili da su na na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica ispisani simboli Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) i da je prefarban srpski naziv tog mesta.

On je u saopštenju naveo da je to bila „četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa“ u tom delu KiM za svega nedelju dana, a da za incidente do sada niko nije odgovarao.

„Zbog toga još jednom pozivam medjunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da (osigura) sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme“, kazao je Petković.

Takođe je apelovao na Srbe u KiM da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, uz ocenu da je to cilj ovakvih akcija.

„A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli“, naveo je Petković.

Nadomak Kišnice je nedavno postavljen bilbord podrške vodjstvu UČK, koje se trenuto nalazi pred sudom za ratne zločine.

Nakon toga, u istom naselju desio se napad na porodicu Trajković, a u Gračanici je zabeležen pokušaj paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari