Nemačka kancelarka zabrinuta zbog sporih razgovora o vakcini za siromašne 1Foto: EPA-EFE/ JOHN THYS POOL

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zabrinutost zbog sporosti razgovora o pristupu vakcini protiv korona virusa najsiromašnijim zemljama.

Kancelarka je na kraju dvodnevnog onlajn samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20 rekla da je zabrinuta jer još nije ništa odlučeno o raspodeli vakcina za najsiromašnije.

Prema njenim rečima, Evropska unija, SAD i druge bogate zemlje su već sklopile ugovore sa farmaceutskim kompanijama o snabdevanju vakcinama.

Lideri G20 obećali su danas na kraju samita da će učiniti sve kako bi obezbedili „jednak“ pristup vakcini protiv korona virusa.

Međutim, u budžetu Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (Gavi) koja upravlja programom Kovaks (Covax) Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o raspodeli buduće vakcine protiv korona virusa, nedostaje još 3,8 milijardi evra.

Nemačka je već obećala 500 miliona evra za program Kovaks.

„Najvažnije je da Kovaks počne pregovore sa proizvođačima vakcina koristeći novac koji je već prikupio“, rekla je Angela Merkel.

Lideri G20 su na kraju samita u organizaciji Saudijske Arabije naveli da „u potpunosti podržavaju“ mehanizme koje je uspostavila SZO u borbi protiv epidemije korona virusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari