Čak 50 odsto devojčica prestaje da se bavi sportom u pubertetu 1Foto: Mozzart

Kompanija Mozzart nastavlja sa velikom akcijom podrške ženskom fudbalu, donirana oprema ŽFK Plava Zvezda iz Kragujevca

U zemlji odbojkaških, košarkaških, tekvondo šampionki nije retkost da devojčice masovno idu na neki sport. Ali, koliko njih sanja da bude Mesi i Ronaldo? I vrlo brzo odustane od snova, jer se kopačke i štucne uglavnom kupuju dečacima? Fudbalski teren je dobro mesto za razmišljanje o ravnopravnosti polova, a kompanija Mozzart nastavlja da podiže svest o jednakosti u sportu kroz niz akcija, pa i donacijom dresova za devojke koje se u njima osećaju lepo kao u haljinama.

Sloga, Radnički 1923, Karađorđe, a sada i Plava Zvezda… Svi ovi klubovi imaju ŽFK ispred imena i oslonac u Mozzartu koji je podržao njihov rad kroz mnoge društveno-odgovorne aktivnosti. Talentovanim fudbalerkama Plave Zvezde iz Kragujevca, ova kompanija donirala je opremu u sklopu akcije „Novi dresovi za nove šampione“.

Veoma nam je značajna ova donacija i zahvaljujemo se kompaniji Mozzart na dresovima u kojima će ekipa nastupati na predstojećim utakmicama i turnirima – kaže Ivana Arsenijević iz ovog ženskog fudbalskog udruženja.

Osvajač kupa „Kraljice Marije“ niže uspehe, ali ciljevi u ovom klubu nisu usmereni na pobede i pehare. Najveći trijumf je kada devojčice – ne odustanu.

Čak 50 odsto devojčica prestaje da se bavi sportom u pubertetu 2
Foto: Mozzart

„Statistika pokazuje da 7 od 10 devojaka koje su prestale da se bave sportom tokom puberteta smatra da nisu pripadale tom svetu“, objašnjavaju iz ovog ženskog društva i dodaju da oni svojim članicama skreću pažnju na ove brojke i trude se da sa njima  prevaziđu prepreke.

„Nastojimo da zajedničkim snagama utičemo na to da one ne odustanu od treniranja, jer 50% devojčica prestane da se bavi sportom kada nastupi pubertet. Samo trećina njih misli da ih društvo podržava. Želimo da promenimo ove brojeve i da svako ohrabruje devojčice, devojke, žene da se bave sportom. Takmičenje nije najvažniji aspekt, bitno je pobediti sebe“.

Priča o Plavoj Zvezdi počinje pre dve godine kada je ljubav prema lopti okupila žene sa ciljem da predstave fudbal kao sport koji nije samo za dečake. Zvezdašice u plavoj Mozzartovoj opremi to redovno demonstriraju na treninzima.

„Naše članice rade disciplinovano, spremne su, uporne i imaju želju za pobedom. Kroz fudbal i timski duh, učimo ih šta znači biti odan i usredsređen na druge. Od samog osnivanja, cilj nam je da devojčice kroz fudbal naučimo bitnim životnim lekcijama, da shvate važnost prijateljstva, fizičkog i mentalnog zdravlja. Sport je dobar lek za stres, podiže nivo hormona sreće. Takođe, edukujemo ih da bavljenje sportom podstiče učenje, memoriju i koncentraciju“,  zaključuje Ivana iz Plave Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari