Američki sud odbacio Trampovu tužbu o glasanju poštom u Pensilvaniji 1Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS POOL

Federalni sud odbacio je u tužbu koju je pokrenuo tim predsednika Donalda Trampa kojom je pokušao da poništi milione glasova pristiglih poštom na predsedničkim izborima u Pensilvaniji.

Presuda koju je izrekao sudija Metju Bran, republikanac koga je za tu funkciju predložio bivši predsednik Barak Obama, najnoviji je udarac Trampovim naporima da ospori izbore održane 3. novembra, koje je izgubio od demokratskoga kandidata Džoa Bajdena, prenosi HRT.

Bran je slučaj opisao kao „nategnuti argumenti bez osnova i spekulativne optužbe“ ocenjujući da su pravne tvrdnje „frankenštajnsko čudovište“.

– Za nadati se je da će sudovi i zakonodavci imati… HRABROSTI da učine ono što treba za očuvanje integriteta naših izbora i samih Sjedinjenih Američkih Država, pisao je Tramp na Tviteru nakon odluke sudije Brana.

Tramp suočen s novim pritiscima da prizna poraz

Nakon novog sudskog poraza u Tramp je suočen sa sve većim pritiskom republikanaca da odustane od daljnjih pokušaja preokretanja rezultata izbora.

Da bi imao ikakve izglede da ostane u Beloj kući Tramp mora da poništiti Bajdenovu prednost od 81.000 glasova u Pensilvaniji. Ta bi država u ponedeljak trebala početi postupak potvrde rezultata izbora.

Trampov pravnički  tim najavio je da će na odluku sudije Brana odmah podneti žalbu okružnom sudu u Filadelfiji  na kome su uglavnom sudije koje su nominovali republikanski predsednici, ali suprotna strana poručila je kako mu je isteklo vreme.

U subotu se Trampovim pokušajima pridružio republikanski zastupnik iz Pensilvanije Mike Kelly tražeći od suda da poništi najmanje 2,6 miliona glasova u toj saveznoj državi odnosno sve poštom pristigle glasačke listiće tvrdeći da je zakon o poštanskom glasanju koji je godinu ranije doneo zastupnički dom Pensilvanije s republikanskom većinom – neustavan. Stoga je od suda tražio poništavanje svih poštanskih glasova ili alternativno poništavanje svih glasova u toj saveznoj državi te da naloži intervenciju zastupnika u izbor pobednika u toj saveznoj državi.

Pravni stručnjaci ocenili su da je malo veratno da bi sud poništio tako veliki broj glasova.

Bajden je osvojio šest miliona glasova više od Trampa na američkim predsedničkim izborima 3. novemba i ima više elektorskih glasova 306 prema Trampovih 232 pa bi izborni kolegiijum u decembru trebao da potvrdi  njegovu pobedu.

Ponovno brojanje glasova u Džordžijii, jednoj od nekoliko presudnih država, potvrdilo je da je Bajden pobedio. Nakon toga Trampov tim najavio je da će tražiti ponovno brojanje glasova na što po zakonu ima pravo jer je razlika između dva kandidata manja od 0,5 posto.

Guverner te države Brajan Kemp i državni sekretar Brad Raffensperger, obojica republikanci, u petak su potvrdili rezultate izbora na kojima je Bajden pobedio s razlikom od 12.000 glasova.

Uz neuspehe na sudovima i ponovnim brojanjima glasova Tramp se okrenuo novoj strategiji pritisaka na republikanske zastupnike u parlamentima pojedinih saveznih država da odbace rezultate izbora i proglase ga pobednikom.

Tramp je u petak pozvao dvojicu vodećih republikanaca iz zastupničkog doma Mičigena u Belu kuću i oni su nakon susreta objavili da nisu videli nikakvih dokaza zbog kojih bi morali intervenisati u rezultate izbora u toj saveznoj državi, jednoj od šest presudnih. Bajiden u Mičligenu  vodi ispred Trampa za 154.000 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari