Oni su dogovorili, potpisali ili su na pragu transfera (©AFP)
Oni su dogovorili, potpisali ili su na pragu transfera (©AFP)

Presek NBA tržišta: Koldvel Poupu 40.000.000 dolara! Ibaka u Klipersima, Rondo Atlantin, Vanamejker kao zamena Kariju! Milsap, Melo, Gasol, Tompson, Pejton, Kreg, Nerlens...

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.11.20. | 09:17

Šta se to sve dešavalo tokom noći...

Trejdovi, dogovori i potpisi pljušte na sve strane u NBA ligi! Klubovi su se razleteli po transfer pijaci u potrazi za adekvatnim pojačanjima, a posle odluke Šarlota da Gordonu Hejvordu da 120.000.000 dolara, sve dalje izgleda besmisleno. Ali, da napravimo presek i vidimo šta se to sve dešavalo prethodne noći.

Los Anđeles Klipersi reagovali su pošto su ostali bez dvojice važnih igrača i dogovorili transfer Serža Ibake! Španski centar dogovorio je sa Klipersima dvogodišnji ugovor vredan 19.000.000 dolara, što je potvrdio Adrijan Vojnarovski. Ugovor će imati opciju igrača za tu drugu godinu.

Izabrane vesti

Ibakin prelazak u Kliperse ublažiće pad posle odlazaka Montrezla Herela u Lejkerse za slične uslove i Džamajhala Grina u Denver za dvogodišnji ugovor vredan 15.000.000 dolara. Podsetimo, Herel je vladajući najbolji šesti čovek, dok je Grin bio jako važan deo rotacije kod Doka Riversa.

Španac će sada ponovo sarađivati sa Kavajem Lenardom, kome je pomogao da se zajedno dokopaju šampionskog prstena u Torontu prošle godine. Ibaka u Kliperse dolazi kao streč petica, s obzirom da je on do transfera u Toronto bio četvorka, ali se onda podigao za poziciju i više preuzeo centarska zaduženja. Osim toga, Ibaka je godinama važio za jednog od najboljih defanzivnih visokih igrača, a tokom karijere duge dvanaest godina ima prosek od 2,1 blokade.

Uprkos dovođenju Grina, Denver je odlučio da zadrži i Pola Milsapa! Ali, ne za basnoslovnu platu kakvu je iskusni defanzivac dobijao do ove sezone, već za 10.000.000 dolara u narednih godinu dana, tvrdi Šams Čaranija. Milsap se godinama profiliše kao idealan partner Nikoli Jokiću u reketu, s tim što je njegova istorija povreda dugačka i bilo je pitanje da li će ga Denver uopšte zadržati. Na kraju se to i desilo, ali po značajno izmenjenim uslovima. Prošle sezone Milsap je imao 11,6 poena, 5,7 skokova i 1,6 asistencija po utakmici, dok je u plej-ofu bio na osam poena i 4,7 uhvaćenih lopti.

Veliki korak napravili su Lejkersi koji su odlučili da Kentavijusu Koldvel Poupu daju trogodišnji ugovor vredan 40.000.000 dolara, javlja Atletik! Koldvel Poup se u Lejkerse vratio u julu prošle godine kada je žvrljnuo dvogodišnju saradnju po kojoj je u prvoj godini zaradio 16.600.000 dolara, dok mu je druga nosila opciju vrednu 8.500.000 dolara. On je istu odmah odbacio, ali ubrzo preko svog agenta Riča Pola dobio strašan finansijski paket od vladajućeg šampiona.

Koldvel Poup je bio vrlo bitan faktor u osvajanju šampionskog prstena, znao je da pogodi izuzetno važne trojke spolja, ali i da odigra odbranu na vrhunskom nivou. Tokom plej-ofa beležio je 10,7 poena, a onda je u finalu protiv Majamija podigao lestvicu i beležio 17 poena na šest utakmica.

Dok je Koldvel Poup ostao, Ražon Rondo se oprostio od Jezerdžija i dogovorio dvogodišnji ugovor težak 15.000.000 dolara sa Atlantom! Rondo je treće veliko pojačanje posle Danila Galinarija i Krisa Dana. Međutim, Hoksi su očigledno veliki akcenat stavili na dubini rostera i pogotovo defanzivnom faktoru sa Rondom i Danom. Podsetimo, Rondo je sa Lejkersima imao opciju produžetka za samo 2.600.000 dolara, što je on odbio. Ne treba zaboraviti da će Rondo u februaru napuniti 35 godina, mada je i pored toga bio jako koristan za Lejkerse sa 8,9 poena, 6,6 asistencija i 4,3 uhvaćene lopte u doigravanju.

Dobar posao napravio je Golden Stejt dovođenjem Breda Vanamejkera kao slobodnog igrača za jednogodišnji ugovor vredan 2.250.000 dolara. Vanamejker je imao produktivnih rola u Bostonu i sada će imati veći prostor za igru u Voriorsima kao zamena Stefu Kariju. Prošle godine je imao sasvim solidnih 19,3 minuta u proseku, zajedno sa 6,9 poena, 2,5 asistencija i dva skoka.

Bred Vanamejker (©AFP)Bred Vanamejker (©AFP)

Umesto Vanamejkera u Boston stiže Džef Tig. Ali, nije samo Tig, već je Boston dogovorio i transfer centra Tristana Tompsona iz Klivlenda! Tig je potpisao na godinu dana, a Tompson na dve godine za 19.000.000 dolara. Obojica dolaze kao jako važne akvizicije koje će da popune rupe u rosteru, iskusni su starteri i imaće bitne role. Tompson je i prošlu sezonu, drugu uzastopnu završio sa dabl-dabl učinkom od 12 poena i 10,1 skokom, a ostaće upamćen i kao treći najbolji skakač u istoriji Klivlenda. U periodu od 2012. do 2017. odigrao je 447 uzastopnih mečeva!

Ipak, njegov ostanak u Kavsima doveo se u pitanje onog momenta kada je stigao Andre Dramond. Njih dvojica nikako nisu mogli zajedno, tako da je Tompson otišao, mada Dramond ima opciju igrača za narednu sezonu.

Karmelo Entoni ostaće u Portlandu još jednu sezonu, javlja ESPN. Naredna sezona biće jedna od onih u kojoj će juriti određene ciljeve. Desetostruki Ol star i dalje želi da odigra NBA finale, a biće mu potreban samo 51 poen da prestigne Tima Dankana na 14. poziciji najboljih strelaca svih vremena u NBA, a ako bude postigao bar 895 poena kao prošle sezone, ući će među TOP 10 u istoriji takmičenja. Entoniju će ovo biti 17. sezona.

Njujork Niksi su prethodne noći dogovorili transfer centra Nerlensa Noela i ostanak plejmejkera Elfrida Pejtona na jednogodišnje ugovore teške po 5.000.000 dolara. Noel je prethodne dve godine proveo u Oklahomi gde je zadržao status jednog od najboljih blokera u NBA ligi sa prosečno 2,9 rampi na 36 minuta. Pejton se vraća u Nikse posle sezone u kojoj je beležio 10 poena i 7,2 asistencije i ostavio dobar utisak.

Pošto je Ibaka prešao u Kliperse, Toronto uporno pregovara sa Markom Gasolom da ostane još jednu sezonu. Međutim, poslednjih sati veliko interesovanje pokazao je Golden Stejt, javlja Adrijan Vojnarovski, a pominju se čak i Klipersi. Ograničeni slobodni igrač Dževon Karter dogovorio je novu, trogodišnju saradnju sa Sansima vrednu 11.500.000 dolara. Denver je povukao ponudu za Torija Krega i sada je postao ograničeni slobodni agent. U Denveru cene Kregove kvalitete, ali trenutno u rosteru nema mesta za njega.



tagovi

Karmelo EntoniElfrid PejtonBredli VanamejkerKentavijus Kaldvel PoupAtlanta HoksLos Anđeles KlipersToronto ReptorsMark GasolGolden Stejt VoriorsRažon RondoSerž IbakaDenver NagetsLos Anđeles LejkersPol Milsap

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara