Najnovije vesti
Slobodno vreme
"IZUZETNO OTKRIĆE" Arheolozi u Pompeji pronašli gotovo savršeno očuvana tela imućnog muškarca i njegovog roba (FOTO)

"IZUZETNO OTKRIĆE" Arheolozi u Pompeji pronašli gotovo savršeno očuvana tela imućnog muškarca i njegovog roba (FOTO)

Gotovo savrešeno očuvani ostaci dvojice muškaraca pronađeni su u drevnom rimskom gradu Pompeji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Pompeja ostaci bogataša i roba arheološko otkirće Foto: Parco Archeologico di Pompei / Tanjug/AP
Pompeja ostaci bogataša i roba arheološko otkirće

Tela imućnog muškarca i njegovog roba, pronađena su tokom arheološkog ispitivanja u Pompeji u parku na periferiji grada. Veruje se da su umrli dok su bežali od katastrofalne erupcije vulkana Vezuv 79. godine nove ere, piše Gardijan.

Foto: Parco Archeologico di Pompei / Tanjug/AP

Masimo Osana, direktor parka, rekao je da je ovo otkriće "zaista izuzetno", dok je ministar kulture Dario Frančeskini naglasio da je Pompeja veoma značajno arheološko mesto.

Veruje se da su dvojica muškaraca izbegla početnu fazu erupcije kada je grad prekriven lavom i vulkanskim pepelom, ali da ih je usmrtila eksplozija koja se dogodila sutradan.

Foto: Parco Archeologico di Pompei / Tanjug/AP

Njihovi ostaci otkriveni su na istom mestu gde je 2017. godine iskopana staja u kojoj su bili ostaci tri upregnuta konja.

Stručnjaci kažu da je mlađi muškarac, koji je verovatno bio star između 18 i 25 godina, imao nekoliko stisnutih pršljenova, što ih je navelo da veruju da je fizički radnik ili rob. Smatra se da je nosio plisiranu tuniku, verovatno napravljenu od vune.

Foto: Parco Archeologico di Pompei / Tanjug/AP

Stariji muškarac, star između 30 i 40 godina, imao je jaču strukturu kostiju, posebno oko prsa, a takođe je imao i tuniku. Pronađeni su kako leže u onom što je nekada bio hodnik vile.

Zvaničnici parka rekli su da bi dalje kopanje tokom narednih meseci moglo da otkrije kuda su muškarci išli i da utvrde šta su radili u luksuznoj vili.

To je poslednje u nizu fascinantnih otkrića u Pompeji donela poslednjih godina.

Tela dve žene i troje dece otkrivena su zbijena jedno do drugog u sobi vile u oblasti Regio V u oktobru 2018. Nedelju dana ranije, u istom objektu je otkrila natpis koji sugeriše da se erupcija vulkana desila u oktobru a ne ne u avgustu 79. godine nove ere, kako se ranije verovalo.

Pročitajte još

Posmrtni ostaci muškarca, za kojeg se takođe verovalo da je preživeo eurpciju, pronađeni su u maju 2018. Noge i trup virili su ispod velikog kamenog bloka. Arheolozi veruju da su ga ubili smrtonosni gasovi kasnijih faza erupcije. Kod žrtve, za koju se veruje da je imala oko 35 godina, pronađena je i mala vreća sa 20 srebrnih i dva bronzana novčića, što bi bilo oko 500 evra.

Četiri miliona posetilaca godišnje

Poslednje iskopavanje, koje je deo projekta vrednog milion evra, biće nastavljeno uprkos pandemiji korona virusa. Park, koji je trenutno zatvoren za turiste, godišnje u proseku poste četiri miliona ljudi.

Ruševine drevne Pompeje otrkiveni su u 16. veku, a prva arheološka iskopavanja započeta su 1748. Tokom vekova pronađeno je više od 1.500 od procenjenih 2.000 žrtava.

VIDEO: Najopasniji vulkani sveta