Dostupni linkovi

Erdogan pozvao EU na dijalog o spornim pitanjima


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) pozvao je Europsku uniju (EU) na dijalog uslijed sve većih tenzija u istočnom Mediteranu, ali je usprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za plinom.

Ta misija je u subotu (21. novembar) produžena do 29. novembra, a istraživanje se obavlja u pomorskoj zoni oko koje se Ankara i Atena spore.

Prisustvo turskog istraživačkog broda Oruc Reis u spornom području je dovelo Tursku i Grčku na rub rata, a i izazvalo višemjesečne tenzije u odnosima s EU koja je ovog mjeseca produžila sankcije Ankari za još godinu dana i planira ih pooštriti.

Kaznene mjere uključuju ograničeno izdavanje viza i zamrzavanje imovine osobama povezanim sa potragom za plinom u Mediteranu.

"Čekamo da EU ispuni svoja obećanja, da nas ne diskriminira ili bar da ne postane oruđe za stvaranje neprijateljstva prema našoj zemlji", rekao je Erdogan na kongresu svoje stranke.

Turski lider je tvrdio da Turska "ne vidi svoju budućnost nigdje drugdje do u Europi" i da Ankara želi "najtješnju suradnju s prijateljima i saveznicima".

"Ne mislimo da s nekom državom ili institucijom imamo problem koji se ne može riješiti političkim, diplomatskim putem ili dijalogom", rekao je Erdogan.

Lideri EU će početkom decembra razgovarati o novim sankcijama protiv Turske.

XS
SM
MD
LG