Propast "švedskog modela"? Kraljevska akademija apeluje - "Nosite maske"

Švedska kraljevska akademija nauka pozvala je vlasti u toj zemlji da preispitaju odluku o nepreporučivanju nošenja maski radi sprečavanja širenja koronavirusa tokom drugog talasa pandemije.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.11.2020.

16:50

Default images
EPA-EFE/Amir Nabizadeh

Švedski blagi pristup pandemiji fokusiran je mahom na dobrovoljno poštovanje mere socijalne distance a Agencija za javno zdravlje sumnja u efikasnost nošenja maski, koje su u mnogim delovima Evrope na javnim i zatvorenim mestima obavezne.

Kraljevska akademija nauka, međutim, navodi u izveštaju da zaštitne maske za lice mogu da imaju ulogu u smanjenju infekcije, naročito u zatvorenim prostorima, prenosi Rojters.

"Nadam se da će sada lideri, bez obzira na to šta javne zdravstvene službe kažu, primiti to k znanju", rekao je Stafan Normak, koji je na čelu ekspertske grupe za borbu protiv kovida 19 pri Akademiji.

Švedska Agencija za javno zdravlje navodi da nošenje maski može da osobi pruži lažni osećaj sigurnosti koji bi onda loše uticao na meru socijalne distance.

Ipak, prodaja maski u Švedskoj raste, a neke apoteke zabeležile su skok prodaje za 360 odsto u novembru u odnosu na oktobar.

Od posledica kovida 19 umrlo je 6.300 građana i stopa smrtnosti u Švedskoj je mnogo viša nego u drugim nordijskim zemljama, koje su uvodile restriktivne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: