Linkovi

Bajdenove pristalice posle proglašenja pobede: Slavlje i velika očekivanja


Proslava Bajdenovih pristalica u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Proslava ispred Bele kuće

Hiljade građana okupile su se u prestonici Sjedinjenih Država na Black Lives Matter plazi - Ulici Životi crnaca su važni, proslavljajući pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena - koji je prema izbornim projekcijama u trci sa Donaldom Trampom izašao kao pobednik.

Ples uz stranačke transparente i zastave bio je nezaobilazno obeležje slavlja koje je počelo tokom jutra - kada su objavljene prve projekcije prema kojima je demokratski kandidat osvojio dvadeset elektorskih glasova u američkoj državi Pensilvaniji, čime je ispunio potrebnu normu da prvi prođe kroz cilj.

Nismo mogli da prestanemo da plačemo od sreće“, rekao je za Glas Amerike Vašingtonac Patrik Nolan jedan od simpatizera kampanje Bajden-Haris koga smo zatekli na bulevaru nadomak Bele kuće.

Sećate li se scene iz filma 'Razum i osećajnost' kada su Ema Tompson i Hju Grant bili zajedno i ona počne da plače iz čista mira? Ja, moja braća i sestre jecali smo kao nikada ranije“, rekao nam je Nolan - ne skrivajući emocije.

Ovo nije trenutak - već pokret“ bio je transparent u rukama stanovnika Vašingtona koji nam se predstavio kao Den.

Bajden je bistar i brine za svaku osobu koja je glasala. Tramp brine isključivo ukoliko ste glasali za njega. I u tome je velika razlika“, objašnjava nam Den razloge zbog kojih se opredelio da podrži listu Džozefa Bajdena i Kamale Haris.

Mir i ljubav - Bajden i Haris“ poruka je koju je sa drugaricom donela Loren – takođe stanovnica Vašingtona.

Problem je složen i neće uspeti da reši sve tokom jednog mandata. Ali Džozef Bajden sa sobom donosi empatiju“, kaže nam ona - uz uverenje da je građanima Amerike potrebno da ponovo, kako je rekla, počnu da cene jedni druge.

Ne znam da li će uspeti da ostvari sve ciljeve, ali sa sobom donosi ono što je potrebno za funkciju“, smatra Loren.

Deo okupljenih gaji očekivanja da će nova američka administracija, kada bude preuzela mandat, svoju pažnju više usredsrediti na prava seksualnih i drugih manjina.

Bajden i Haris će pokušati da poprave i sprovedu ukinute mnoge napredne reforme usvojene mahom za vreme Obamine administracije. U vremenu smo pandemije, ali svi mi smo se našli ovde. A ovde smo uprkos tome - zato što je bilo važno“, reči su jednog od naših sagoornika Ar Džej Fejzija.

Pandemija koronavirusa i nezaposlenost koju je uzrokovala dva su problema zbog kojih su Sjedinjene Države značajno ispaštale tokom čitave 2020. godine.

Ešli nam kaže da se nada da bi se nova administracija uspešnije mogla nositi s tim.

Prva stvar za koju se nadam da će učiniti je borba sa pandemijom Kovida - nadam se da će biti poslova i da budemo bezbedni. Posle toga da se pažnja posveti zaposlenima i njihovim porodicama.Važno je i zdravstveno osiguranje. Sve ono što omogućava ljudima kao što sam ja da budu uspešni“, kaže nam Ešli, koja živi u Vašingtonu susednoj državi Merilend.

Okupljene ostavljamo u svečarskoj atmosferi posle više dana neizvesnosti tokom prebrojavanja glasova u izbornom procesu usporenom zbog mogućnosti da se, usled opasnosti zbog Kovida, glasa putem pošte.

A kada slavlje prođe i nova administracija bude inaugurisana - čekaju je mnogobrojni izazovi, jer SAD prednjače po broju obolelih i preminulih od posledica koronavirusa. Istovremeno, kriza zbog te globalne bolesti uzrokovala je nezaposlenost najmanje 11 miliona građana širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG