Crveno-beli starteri protiv Genka (© Star sport)
Crveno-beli starteri protiv Genka (© Star sport)

OCENE – ZVEZDA: Borjan nije golman nego monstrum, Ivanić skoro „perfeto“, Milunović za nervni slom

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.11.20. | 23:50

Pohvale i na račun strelaca, kao i Miloša Degeneka, trener Stanković napravio samo jedan greh

MILAN BORJAN 8 – To više nije nikakva vest, niti stvar očekivanja od kapitena Crvene zvezde. To što radi Milan Borjan se graniči sa paranormalnim pojavama. Kandiduje se da neki zanesenjak dođe ispred severne tribine i iskleše njegov spomenik, odmah pored Rajka Mitića. Drugačije će mu se biti teško zahvaliti, jer odbranjeni zicer u nadoknadi predstavlja još jedan neobjašnjiv detalj koji ide uz karijeru kanadskog reprezentativca. Čak su i ljudi iz svečane lože ustali na noge i nagradili ga skandiranjem: „Milane, Milane“. On nije golman, on je monstrum koji jede Zvezdine rivale od Salcburga, preko Tirane do Beograda. Da stvar bude čudnija, pre toga je imao greške prilikom ispucavanja.

MILAN GAJIĆ 6 – Imao je jednu konkretnu ofanzivnu akciju. Jedan od onih Zvezdinih igrača koje je pojela fizička snaga Genta. Morao je racionalno da se troši i igra bez mnogo rizika, ali ovo je put ka konačnom sazrevanju beka koji je ne tako davno bio predodređen da zaduži dres reprezentacije. Nije svaki dan Liberec, ima tu i Gentova sa kojim idu Botaka i Ođiđi Ofoe. Takvi služe da vas školuju i od vas naprave još čvršći materijal.

Izabrane vesti

NEMANJA MILUNOVIĆ 5 – Vreme prolazi, nekadašnji reprezentativac Srbije je ušao u poslednju godinu ugovora sa Crvenom zvezdom, ali Nemanja Milunović nastavlja da pravi prepoznatljive greške. Delovao je kao dizel vozilo u okršajima sa brzanjcima belgijskog tima. Možda se to negde očekivalo, ali stručni štab i ostatak tima nije mogao ni da pretpostavi da će snažni štoper, kao najsikusniji igrač, biti faktor destabilnosti odbrane Crvene zvezde. I to zbog osnovnih grešaka u predaji lopte. Razočaravajuće je sve to delovalo. Tek malo bolje u nastavku, ali nedovoljno dobro.

Milunović i Degenek (© Star sport)Milunović i Degenek (© Star sport)

MILOŠ DEGENEK 7 – Počeo je meč u briljantnom stilu, sa dva pravovremena uklazivanja u kritičnoj zoni, uzeo je sa obe ruke kormilo Zvezdine odbrane. Delovao je našpanovano, a opet racionalno. Mnogo bolji deo štoperskog tandema. Bilo je u njegovoj igri primesa hrabrog krajiškog momka iz domaćih mečeva Lige šampiona. Čak i defanzivnih bravura kada je blokirao Jaremčuka. Pokazao je povremeno da sam može da nosi odbranu Crvene zvezde. Šteta za reprezentativca Australije što ga je lopta zakačila prilikom izjednačenja.

MARKO GOBELJIĆ 6 – Prvo ga je bolela glava zbog brzonogog Bukarija, potom i lice jer ga je krilni fudbaler Genta ošamario. Pucalo je po njegovoj strani tokom prvog poluvremena, mada je ofanzivnim kretnjama verovatno bio iznenađujući faktor za stručni štab Genta. Ostavio loptu Kangi, doneo loptu Ivaniću kod promašense šanse. Kao klatno na satu. Čas očaj, čas sjaj oličen u odličnom ubacivanju i lošoj završnici. Kolega Borjan ga je izvadio u sudijskoj nadokandi.

SEKU SANOGO 5,5 – Naišao je na tvrdo. Slaba partija, bivši reprezentativac Obale Slonovače nije mogao da pohvata kretanja u veznom redu Genta. Ima i do ofanzivne Zvezdine postavke, ali to Sanoga ne amnestira od gomile izgubljenih duela koje je morao da dobije. Petljao, povremeno delovao da se nikada ni na treningu nije video sa Gelorom Kangom. Pomalo dezorjentisan.

EL FARDU BEN 6 – Daleko od nivoa potrebnog Crvenoj zvezdi u ovakvim mečevima. Ovom momku će uvek navijači progledati kroz prste, ali nedostajala je njegova aroma u igri Crvene zvezde, da uz moćnog Ivanića i raspoloženog Kangu, Gent bude samleven u prvom poluvremenu. Čak je utisak bio da se loše kretao, lepio uz igrača, što obično ne čudi. Imao problem da se nosi sa bržim rivalima.

Gelor Kanga (© Star sport)Gelor Kanga (© Star sport)

GELOR KANGA 7,5 – Na putu je bio Dejan Stanković da dobije najbolje od veziste iz Gabona. Prva školska promena strana, zatim zadržavanje lopte kao u švajcarskom sefu. Bilo je to ono najbolje od Gelora Kange katapulitiranog od strane Dejana Stankovića na poziciju polušpica. Sve što bi trebalo da radi, tamnoputi vezista je radio, zaključno sa golom u ranoj fazi. Ne bi mu trebalo ovoga puta brojati defanzivne propuste, tragovi duge pauze bili su uočljivi u njegovoj igri. Nestao je iz epicentra dešavanja, čak bio spreman da izađe umesto Mirka Ivanića. Tad su počeli veliki problemi Zvezde.

MIRKO IVANIĆ 8 – Da je kojim slučajem dao gol iz dve dobre situacije budite ubđeni da bi Dejan Stanković ponovio slogan Lidije Vukićević iz reklame za kafu, na italijanskom: „Perfeto, perfeto“. Svaka čast strelcima Kataiju i Kangi na majstosrtvu, ali je nekadašnji kapiten Vojvodine odigrao najbolju partiju otkako je kročio na Marakanu. Na nivou „Liga petice“. Bio je više od plejmejkera iz dubine. Lakim nogama i još lakšim prefinjenim pokretima sekao je blok fizički jačih igrača. Kad neko priča o njemu trebalo bi da izbaci floskulu o ravničarskom mentalitetu. Bio je odgovoran. Zvezda je krvarila dok je bio u igri, ali je posle njegovog izlaska bila na aparatima.

Proslava pogotka Aleksandra Kataija (© MN Press)Proslava pogotka Aleksandra Kataija (© MN Press)

ALEKSANDAR KATAI 7,5 – Nije ga bilo, mučio se sa duplom porcijom čuvara, ali to je majstor iz Srbobrana. Verovatno da ga probudite u pola noći, odevenog u pidžamu sa krmeljima u očima sposoban je da reši meč. Tako iz sedmice u sedmicu. Osmehnuli su mu se fudbalski bogovi, zbog one kifle u prvom poluvremenu zaslužio je pogodak. On je jedan od lidera ove ekipe, igrač sa trećim okom. Video je da ga je Kozmenas potcenio i nastavio tamo gde je stao protiv Libereca. Zvezdina investicija godine.

DIJEGO FALČINELI 7 – Normalno je da svaki trener ima ljubimca u svlačionici, to su zakonitosti fudbala, ali iskusni italijanski napadač ide ka tome da postane četvrti, „usvojeni“, sin Dejana Stankovića. I to bez postignutog gola u velikoj pobedi nad Gentom. Saživeo je sa ovom ekipom i klubom. Jedini bio sposoban da dobije vazdušni duel, zadrži loptu i porve sa u direktnim duelima sa mišićavima momcima... Kad je počelo da gori pod nogama glas Dejana Stankovića odzvanjao je sa vrha zapadne tribine: „Igrajte na Dijega“. Ima vrlo racionalna i škosla kretanja. Nedostajao mu je samo gol

IZMENE

NJEGOŠ PETROVIĆ (od 63. minuta) 6 – Morao je više da uradi kako bi Zvezda zadržala loptu u kritičnim trenucima.

RADOVAN PANKOV (od 83. minuta) – Malo vremena za konkretan učinak.

SRĐAN SPIRIDONOVIĆ (od 90. minuta) – Ušao da ukrade vreme

VELJKO NIKOLIĆ (od 90. minuta) – Ušao da ukrade vreme

STRUČNI ŠTAB CRVENE ZVEZDE 7 – Ova velika pobeda, sa potpisom trenera Dejana Stankovića, bila bi posmatrana kroz još lepše naočare da se srpski šampion nije raspao kao bižuterija posle gola Aleksandra Kataija. Zvezda se loše, panično i neorganizovano branila, što u 95 posto slučajeva Evropa ne prašta.To je ta negativna strana medalje, koja će biti verovatno zaboravljena, jer Crvena zvezda ima dve pobede i velikih šest bodova. Tim sa Marakane je oscilirao, počeo autoritativno i organizovano, što je najveća zasluga mladog šefa stručnog štaba. Opet je promešao karte u veznom redu, dao slobodu Ivaniću. Povremeno je bilo milina gledati Crvenu zvezdu, a dobrih 30 minuta je to bio veći pakao od virusa korona. Moraće Dejan Stanković da skrati te žute minute, i vežba kolektivnu defanzivu. Za ofanzivni deo sve čestitike. Tu Stankovićeva Zvezda izgleda vrlo dobro. Čak – moćno.


tagovi

FK Crvena zvezdaDejan StankovićAleksandar KataiMilan BorjanGelor KangaNemanja Milunovićocene

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara