VIDEO Izbori u Americi: Bajden osvojio Viskonsin i Mičigen, Tramp traži prekid brojanja glasova

Građani SAD na predsedničkim izborima biraju između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata Džozefa Bajdena.
VIDEO Izbori u Americi: Bajden osvojio Viskonsin i Mičigen, Tramp traži prekid brojanja glasova
Foto: FoNet
Bajden sada ima 264 elektora, a Tramp 214. 
 
Rezultati izbora su neizvesni i nekoliko sati po zatvaranju birališta, jer u više ključnih država hiljade glasova nisu prebrojane, pošto su upućene poštom.
 
Džo Bajden je pobedio u Viskonsinu, Arizoni i Mičigenu. 
 
Potom se obratio građanima i rekao da je uveren u pobedu.
 
 
Tramp zatražio prekid brojanja glasova u Mičigenu i Pensilvaniji i ponavljanje u Viskonsinu
 
Predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp tražiće ponovno brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin. Menadžer Trampove izborne kampanje Bil Stepijen izjavio je večeras da su u nekoliko okruga u Viskonsinu zabeležene nepravilnosti koje dovode u sumnju ispravnost rezultata.
 
Izborni štab republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa saopštio je večeras da se obratio pravosuđu kako bi se obustavilo brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Mičigen u kojoj blagu prednost ima kandidat demokrata Džozef Bajden. Kampanja Donalda Trampa najavila je pravni postupak pred Vrhovnim sudom zbog, kako su naveli, netransparentnosti prilikom prebrojavanja glasova u Pensilvaniji, prenosi AP.
 
Time se otvara mogućnost za privremeno zaustavljanje prebrojavanja glasova u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova.
 
Američki predsednik Donald Tramp osvojio je tri ključne države - Floridu, Teksas i Ohajo. Još se čekaju konačni rezultati za Pensilvaniju, Džordžiju, Severnu Karolinu, koje se smatraju ključnim za ishod izbora.
 
Tramp je dosad osvojio sledeće države:  Zapadna Virdžinija - 5 elektora, Tenesi - 11 elektora, Alabama - 9 elektora, Misisipi - 6 elektora, Mizuri - 10 elektora, Oklahoma - 7 elektora, Arkanzas - 6 elektora, Kentaki - 8 elektora, Indijana - 11 elektora, Vajoming - 3 elektora, Severna Dakota - 3 elektora, Južna Dakota - 3 elektora, Luizijana - 8 elektora, Nebraska - 5 elektora, Južna Karolina - 9 elektora, Kanzas - 6 elektora, Juta - 6 elektora, Ajdaho - 4 elektora, Florida - 29 elektora, Teksas - 38 elektora, Ohajo - 18 elektora, Ajova - 6 elektorskih, Montana - 3 elektorska.
 
Bajden je osvojio: Viskonsin - 10 elektora, Ilinois -  20 elektora, Merilend - 10 elektora, Nju Džerzi - 14 elektora, Konektikat - 7 elektora, Masačusets - 11 elektora, Mejn - 4 elektora, Delaver - 3 elektora, Vermont -  3 elektora, Kolorado - 9 elektora, Njujork - 29 elektora, Roud Ajlend - 4 elektora, Okrug Kolumbija - 3 elektora, Kalifornija - 55 elektora, Oregon - 7 elektora, Vašington - 12 elektora, Nju Hempšir - 4 elektora, Arizona - 11 elektorskih, Havaji - 4 elektorska, Nju Meksiko - 5 elektora, Minesota - 10 elektora.
 
Bajden sada ima 264 elektora, a Tramp 214. 
 
Za pobedu na izborima potrebno je osvojiti 270 od 538 elektora.
 
Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.
 
Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski.
 
Rekordna izlaznost?
 
Prema prvim informacijama, izlaznost je 67 odsto. Glasalo je oko sto miliona Amerikanaca, što prema ocenama stručnjaka, navodi na zaključak da će na predsedničkim izborima glasati oko 160 miliona Amerikanaca, ili najviše od 1908. godine. 
 
Jedna osoba je uhapšena tokom protesta u blizini Bele kuće.
 
CNN objavio prve izlazne ankete
 
Oko 13 odsto birača izjavilo je da ove godine prvi puta glasa.
 
Čak 81 odsto Trampovih birača kazalo je da će glasati za njega, dok je 14 odsto kazalo da će glasati protiv Bajdena. Sa druge strane, 64 odsto Bajdenovih birača kazalo je da će glasati za njega, a 31 odsto njih su izašli samo da bi glasali protiv Trampa.
 
U glavnom američkom gradu Vašingtonu i oko Bele kuće preduzete su bile opsežne bezbednosne mere u slučaju eventualnih uličnih nereda posle zatvaranja biračkih mesta. Ispred biračkih mesta u mnogim saveznim državama formirani su dugi redovi birača, koji su podeljeni po pitanju toga ko će biti sledeći američki predsednik.
 
Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je danas uverenje da ima "vrlo solidne šanse da pobedi" na predsedničkim izborima. S druge strane, Džo Bajden je na dan izbora poručio da je vreme da Tramp spakuje kofere. Šta vi mislite, da li Tramp pakuje kofere ili ostaje u predsedničkoj fotelji? U našoj anketi izrazite svoja predviđanja.
 
 
 
Na istočnoj obali Amerike otvorena su birališta na predsedničkim izborima u podne po srednjeevropskom vremenu i prva će se zatvoriti, počevši od ponoći. U SAD se birališta otvaraju i zatvaraju u šest vremenskih zona, a poslednja će to učiniti Aljaska, u sedam ujutro u sredu po srednjeevropskom vremenu.
 
Ekonomija i pandemija najvažnija pitanja za birače
 
Ekonomija i pandemija koronavirusa su najvažnija pitanja za polovinu američkih birača koji su glasali na predsedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.
 
Prema izlaznoj anketi agencije Edison Riserč (Edison Research), 30 odsto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 odsto pandemiju koronavirusa, preneo je Rojters.
 
Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju "veoma loše".
 
Pandemija je odnela više od 230.000 života u SAD, gde je zaraza potvrđena kod više od 9,4 miliona ljudi.

Trampov sin predviđa: Srbija glasa za Trampa
 
Sin američkog predsednika Donalda Trampa, Donald Tramp Junior, objavio je sliku mape sveta i predviđanja elektorskog izbornog rezultata po kojima bi elektorski glasovi u većini zemalja pripali aktuelnom šefu države.
 
"Konačno sam stigao da izradim kartu predviđanja elektrorskog izbornog rezultata", napisao je Tramp Junior na Tviteru.
 
 
Njegova mapa pokazuje da bi sve zemalje sveta, osim Kine, Indije i Meksika, elektorske glasove dale Donaldu Trampu.
 
Glasali Tramp, Bajden, Klintonovi
 
Prva dama SAD Melanija Tramp je na predsedničkim izborima glasala u Palm Biču, na Floridi, u blizini imanja čiji je vlasnik njen suprug i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.
 
Na pitanje zašto nije glasala prošle nedelje, Melanija Tramp je novinarima odgovorila: "Izborni je dan i želela sam da dođem ovde i glasam danas".
 
Kada je došla na biračko mesto, Melanija Tramp je bila jedina osoba koja nije nosila zaštitnu masku, čije se korišćenje preporučuje zbog virusa korona, javlja AP.
 
Bajden je na dan izbora poručio da je vreme da Tramp spakuje kofere.
 
"Danas možemo da okončamo mandat čoveka koji nije uspeo da zaštiti ovaj narod. Kad Amerika glasa Amerika će se i čuti. Kada se Amerika čuje, verujem da će poruka biti glasna i jasna. Vreme je da Donald Tramp spakuje kofere i ode kući", poručio je Bajden.
 
Američki predsednik Donald Tramp ponudio je na dan izbora samo blagi optimizam, rekavši da će pobedu proglasiti "samo kada pobedi". On je prilikom posete svom izbornom štabu u Arlingtonu, u Virdžiniji, predvideo pobedu na današnjim izborima za drugi mandat u Beloj kući, ali je pomenuo i mogućnost poraza.
 
"Mislim da ćemo imati sjajnu noć, ali ovo je politika i sa izborima nikada ne znaš", rekao je Tramp.
 
Uz tvrdnju da je imao dobru kampanju na Floridi, u Arizoni i Teksasu, Tramp je ocenio da je važno da pobedi u Pensilvaniji. "Pobeđivati je lako. Nikada nije lako gubiti", izjavio j Tramp, javlja AP.
 
Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari Klinton objavili su da izašli na glasanje. Klintonova je bila kandidatkinja Demokratske stranke na prethodnim izborima kada je izgubila od Donalda Trampa.
 
 
Amerikanci uz predsednika biraju i članove Kongresa SAD, a da li će većinu u Senatu imati republikanci ili demokrate možda neće biti poznato do početka decembra ili januara.
 
Trećina članova Senata, u kojem republikanci trenutno imaju tesnu većinu, bira se svake dve godine, a mandat senatora traje šest godina. Ko će imati većinu u narednom sazivu Senata, možda neće biti odmah poznato zbog izbornih zakona u saveznim državama Džordžija i Luizijana.  
 
Kada se na američkim predsedničkim izborima birališta zatvore, mogli bi da prođu dani ili čak čitave nedelje pre nego što se sazna da li je pobedio Donald Tramp ili Džo Bajden.
 
Očekuje se da će više miliona Amerikanaca glasati poštom zbog korona virusa. To znači da je više nego verovatno da će se prebrojavanje glasova odužiti.
 
Inače, ankete i kladionice prednost daju Bajdenu. 
 
Ranije glasalo skoro 100 miliona ljudi
 
Na američkim predsedničkim izborima pre izbornog dana glasalo je 99.657.079 birača, od čega 35.720.830 lično, a 63.936.249 poštom, saopštila je organizacija Američki izborni projekat nakon što je u ponedeljak u 22 sata završeno rano glasanje.
 
To je čak 72,3 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali na predsedničkim izborima 2016. godine, kada je pravo glasa iskoristilo 138 miliona Amerikanaca.
Bajden sada ima 264 elektora, a Tramp 214.  Bajden sada ima 264 elektora, a Tramp 214. 
  • Vlada

    04.11.2020 23:25
    @@mrx

    Ma jok, otkud bi podrška svakoj grudvi rasističkog taloga u poslednje 4 godine bilo to što je na kraju izazvalo ulične nerede širom zemlje.
  • Ajme

    04.11.2020 22:50
    Krezubo Sunce
    Teška seljanija, gori su od naših.
  • @mrx

    04.11.2020 21:54
    Pa nije on levicarske teroriste izveo na ulice. Takodje, naravno da cu radije da na celu najjace drzave na svetu bude neko ko ni za jednu godinu svog mandata nije zapoceo ni jedan rat, sto su njegovi prethodnici itekako znali da cine, narocito duo Obama-Bajden, pola arapskog sveta su uveli u ratove. A za njihovu privredu i to me zabole, samo da ne glume svetske policajce, ni oni niti bilo ko drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet