Dostupni linkovi

Premijer Kantona Sarajevo pozitivan na korona virus


Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, nakon što se drugi put testirao, pozitivan je na korona virus, potvrdio u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kaže da ima blage simptome, te da je novo testiranje obavio kako bi bio siguran u vlastito epidemiloško stanje, prije sastanaka koje je planirao za naredne dane.

Nenadić je već testiran na korona virus (24. oktobra) kada je rezultat bio negativan, ali je ostao u izolaciji zbog potvrđene infekcije kod njegove supruge. Prije povratka redovnim radnim obavezama želio je, kako kaže, još jednom provjeriti svoje zdravstveno stanje.

„Pozitivan sam na korona virus, a već je od ranije poznato da je riječ o porodičnom klasteru, jer je korona virusom zaražena i moja supruga. Osjećam se dobro i nemam nekih izraženijih simptoma. Nadam se da ću se što prije vratiti brojnim obavezama, jer je puno problema“, rekao je Nenadić.

U posljednjih mjesec dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. To je na konferenciji za novinare u utorak 3. novembra kazala dr. Anisa Bajramović iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Dodala je da je prosječan dnevni broj zaraženih osoba 285, te da je najveći skok evidentiran 28. oktobra, kada je prijavljeno 367 oboljelih.

„Ukoliko analiziramo situaciju u oktobru po sedmicama, u prvoj je registrirano 155 slučajeva oboljelih od COVID-a 19, u drugoj 319, u trećoj 802, u četvrtoj 1.377, a u posljednjoj 2.112. Do sada je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 9.317 zaraženih, a trenutno je aktivno 3.330 slučajeva. Stopa smrtnosti je 1,31. Četrnaestodnevna incidenca je 278 zaraženih na sto hiljada stanovnika", kazala je Bajramović.

U Kantonu Sarajevo je, 3. novembra evidentirano 349 novozaraženih osoba korona virusom. Istog dana, u BiH je ukupno prijavljeno 1.553 novih slučajeva infekcije, dok je 37 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG