Najnovije vesti
Vesti Hronika
JEZIVO: PUTUJU ZAPEČAĆENI U KONTEJNERIMA Rizikuju sve da bi ostvarili san, ali mnogi na tom putu OKONČAJU SVOJ ŽIVOT

JEZIVO: PUTUJU ZAPEČAĆENI U KONTEJNERIMA Rizikuju sve da bi ostvarili san, ali mnogi na tom putu OKONČAJU SVOJ ŽIVOT

Cisterne, gume, kutije, kukuruz, pšenica - gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do Evropske unije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
foto profimedia RODRIGO ARANGUA -0166610852 Foto: RODRIGO ARANGUA / Profimedia
foto profimedia RODRIGO ARANGUA -0166610852

Migranti koji su pronađeni mrtvi u kontejneru sa đubrivom u Paragvaju, kako se sumnja, krenuli su iz Srbije. Da bi pronašli svoju sreću, bili su spremni da rizikuju sopstvene živote.

Do 22. oktobra otkriveno je čak 998 migranata na granicama
Foto: Uprava carina Horgoš / Tanjug
Do 22. oktobra otkriveno je čak 998 migranata na granicama

Njihov slučaj samo jedan je u nizu, jer prema podacima Carinika iz Srbije gotovo da ne prođe dan a da se u nekom od tovara, na nesvakidašnjim mestima, ne otkrije migrant.

Sve njih spaja isto - u želji za boljim životom voze se u nehumanim i nebezbednim uslovima, bez vazduha, hrane, vode i svoj put plaćaju velikim sumama, do 5.000 evra.

Nema gde se sve ne kriju...

- Gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do EU. Skrivali su se među belom tehnikom, tekstilom, auto-delovima, gumama, kantama za smeće, kutijama lakova za nokte, pa do tovara kukuruza, džakova đubriva, svežih lubenica i kupusa. Pojedini migranti čak su se skrivali i u kazanima za rakiju i muljačima za grožđe, zakačeni ispod prikolica, a jedan čak i za krov velikog šlepera - pričaju za "Blic" u Upravi carine.

Pročitajte još

Oni se prisećaju i slučaja kada su u dva srpska kamiona kojima je transportovana roba ka Rusiji otkrivena četvorica državljana Bangladeša.

- Dvojica su bila u tovaru limora i aluminijumske trake, a još dvojica među zatvaračima. Trojica Avganistanaca su se tako sakrila u tovaru kikirikija sa susamom koji je prevožen šleperom, bosanskohercegovačke registracije, iz Grčke ka Sloveniji - pričaju u Upravi carina.

Foto: Uprava carina Horgoš / Tanjug

Koliko je opasan način prevoženja migranata ka zemljama EU govori i slučaj iz juna prošle godine, kada su četvorica Avganistanaca preminula u cisterni u Novom Sadu. Oni su tada nađeni bez svesti, sa znacima toplotnog udara i hipoksije u cisterni koju je trebalo da operu radnici perionice u Futogu. Spekuliše se da su migranti u cisternu ušli u Ćupriji gde je vozač prespavao jednu noć nakon što je istovario glukozu na Kosovu.

Migranti se otkrivaju pomoću skenera na prelazima
Foto: Uprava carina Horgoš / Tanjug
Migranti se otkrivaju pomoću skenera na prelazima

Otkrivanje migranata na graničnim prelazima većini je sigurno spaslo život, a kako navode iz Uprave carina, carinicima su od velike pomoći na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci skeneri, mobilni i stacionarni koji registruje ljudske siluete ne samo u prikolicama nego i ispod kamiona.

Hiljadu migranata za 10 meseci

Prema podacima Uprave carina, carinski službenici su tokom 2019. godine otkrili čak 1.330 ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ove godine, samo do 22. oktobra, otkriveno je čak 998 migranata.