Bregu: Zapadni Balkan mora da ubrza digitalnu transformaciju 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, rekla je danas u Tirani da Zapadni Balkan mora da sprovodi digitalnu transformaciju duplo brže kako bi premostio jaz koji ga deli od Evropske unije.

Stručnjaci kažu da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rešenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe, rekla je ona, navodi se u saopštenju RCC.

„Dok su Evropska unija i svet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo jaz“, rekla je Bregu na kraju Trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Na skupu u Tirani ministri šest zemalja Zapadnog Balkana su potpisali memorandume o razumevanju o „planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja za elektronske transakcije u regionu“.

Bregu je rekla da „pre godinu i po nismo mogli predvideti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem digitalnih tehnologija koje pomažu da se smanje direktni kontakti“ sa zaraženima tokom pandemije, a ona je „promenila realnost u kojoj živimo, od standarda života do same prirode našeg rada“.

Navela je da je ograničenje kretanja dovelo do povećanja nezaposlenosti u regionu između pet i 30 odsto, ali smatra da se to može prevazići ulaganjem u tehnologiju jer je „intenzivnija digitalna transformacija povezana sa otvaranjem radnih mesta u prerađivačkom sektoru na Zapadnom Balkanu“.

Navela je da, za razliku od uvreženog mišljenja, digitalna transformacija ima manje veze sa tehnologijom, a mnogo više s ljudima, i da „digitalna transformacija u regionu može doneti povećanje produktivnosti od četiri odsto“.

Vlada Albanije je bila domaćin trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji je prvi put 2018. bio u Skoplju, a naredne godine u Beogradu.

Matić: Balkansko umrežavanje bitno za zajednički prosperitet

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je od izuzetne važnosti da ekonomije regiona ostanu na putu digitalne reformacije i umrežavanja ka održivom, klimatski neutralnom i resursno efikasnom regionu u okviru evropskih integracija.

„Naša zajednička vizija mreža nove generacije kao glavne snage ekonomskog rasta sada se može i treba proširiti u našoj međusobnoj borbi protiv socijalnih i ekonomskih izazova koje je globalno nametnula pandemija kovid-19“, poručila je Matić na ministarskom panelu u završnici trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji je održan u Tirani, saopštilo je Ministarstvo.

Matić je podsetila da su značajni koraci u Digitalnoj agendi za zapadni Balkan već učinjeni primenom Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu zapadnog Balkana, koji je potpisan na drugom Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu prošle godine, koji će dovesti do ukidanja rominga 1. jula 2021.

„Smanjenje cena roming usluga i ukidanje rominga zasnovano na evropskom modelu, doneće finansijske uštede i lakšu komunikaciju za građane, dok će istovremeno doprineti razvoju digitalne ekonomije, regionalne saradnje i bržoj primeni novih tehnoloških rešenja“, rekla je ona.

Istakla je da je „balkansko umrežavanje prirodan i efikasan način za postizanje zajedničkog prosperiteta ekonomija u regionu i njegovo povezivanje sa jedinstvenim tržištem Evropske unije“.

„Pretnja koju je donela pandemija izazvala je još jedan snažan podsticaj za zajedničko delovanje i umrežavanje, kao deo naše višegodišnje posvećenosti regionalnoj saradnji i povezivanju“, zaključila je Matić.

Treći Digitalni samit održan je u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (MAP-REA) za Zapadni Balkan, sa predstavnicima vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i relevantnih aktera, a glavne teme samita bile su povezivanje sa mrežom i uslugama, poverenje i sigurnost, digitalne veštine i digitalna ekonomija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari