Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu 1Foto: Z.P.

Od početka oktobra do danas registrovane su 22 novoobolele, laboratorijski potvrđene osobe od korona virusa u Pirotskom okrugu, saopstio je Zavod ja javno zdravlje Pirot.

U saopstenju se dodaje da je epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, dok se na području opštine Dimitrovgrad procenjuje kao preteća sa tendencijom prelaska u nepovoljnu. Registruju se porodične epidemije.

U saopštenju se navodi da sve osobe potrđene na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji i da je 41. osoba u izolaciji.

Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći.

U poslednje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području Pirotskog okruga, naročito u Dimitrovgradu. Takođe se beleži visok procenat pozitvnosti, od 130 testiranih 20 pozitivnih ili 15,4 posto, navodi se u saopštenju.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se tri bolesnika sa pneumonijom.

Pirotski Zavod upozorava da je potrebno dalje dosledno i odgovorno poštovanje svih naloženih mera prevencije.

U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), i da je zbog toga potrebno otkazati masovna okupljanja, upozorava Zavod.

Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga ukupno je uzorkovano 4.046 briseva na RT-PCR.

Danas je u Laboratoriju ,,Vatreno oko” u Nišu poslato 28 uzoraka.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz Klinickog centra Niš i zdravstvenih ustanova sa područja Pirotskog okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski su potvrđene 402 osobe: u Pirotu 274, Babušnici 38, Beloj Palanci 83; Dimitrovgradu 7. Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga umrlo je 28 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari