U celoj Nemačkoj od danas delimično zatvaranje 1Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U Nemačkoj je od danas na snazi delimičmo zatvranje, a ministar zdravlja Jens Špan je apelovao na građane da se pripreme za teška vremena, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle-DW).

Na celoj teritoriji Nemačke zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, za publiku su zatvorene kulturne institucije i zabranjeni su svi oblici okupljanja u slobodno vreme.

To će trajati najmanje dve do četiri nedelje. Takođe, i za privatna okupljanja važe znatno restriktivnija pravila.

Špan je za Drugi program nemačke televizije (ZDF) izjavio da borba protiv pandemije u novembru zahteva čin „nacionalnog napora“. Pred Nemcima je, prema ministru zdravlja, mesec usporavanja, kako bi se ograničili kontakti čime će se ljudi međusobno zaštititi od zaraze.

Špan, koji je i sam zaražen korona virusom rekao je da je lično dobro i da već danima nema simptome.

Savezna ministarka za porodicu Franciska Gifaj je naglasila da bi u borbi protiv pandemije škole i vrtići trebalo da ostanu otvoreni toliko dugo koliko god je to moguće.

„Zatvaranje škola i vrtića nije prva mera. To je poslednja mera, kada se radi o ograničenjima“, rekla je nemačka ministarka za Prvu nemačku televiziju (ARD). Ona je naglasila da su pre zatvaranja škola i vrtića prvo na redu „sve ostale stvari“ i napomenula da to zagovaraju dečji lekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari