02. novembar  2020. 07.34  →  23.04 | Izvor: Tanjug

U svetu od korona virusa obolelo više od 47 miliona osoba

BRAZILIJA, BOSTON -

U svetu je do sada od korona virusa obolelo više od 47 miliona ljudi, odnosno 47.027.578, objavljeno je danas na sajtu Worldometers .

Prema podacima sajta, od kovida-19 preminulo je ukupno 1.207.785, a oporavilo se 33.879.161 osoba.

Od ukupnog broja trenutno obolelih njih jedan odsto, odnosno 85.752 je u kritičnom stanju.

Najviše obolelih je u SAD, Indiji i Brazilu, dok su više od milion ukupno obolelih zabeležile i Rusija, Francuska, Španija, Argentina, Kolumbija i velika Britanija.

Po broju smrtnih slučajeva, SAD su takođe na prvom mestu, a slede Brazil i Indija.

U Evropi, najviše zaraženih je u Rusiji i Francuskoj, a u regionu Rumunija je i dalje na prvom mestu.

korona, virus, kovid, 19, brazil, brazilija, 1

Koliko dugo ste sigurni u društvu osobe zaražene koronom?

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

Nažalost, ne postoji određena minutaža na osnovu koje možete biti sigurni da li postoji i koliki je rizik da se zarazite ako ste u kontaktu sa zaraženom osobom.

Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene koronavirusom na daljini manjoj od dva metra.

Sada se bliskim kontaktom smatra osoba koja se nalazila na manje od dva metra od zaražene osobe najmanje 15 minuta u roku od 24 sata.

Revidiranje definicije usledilo je nakon objavljivanja studije koja je pokazala da je zatvorski čuvar u Vermontu bio pozitivan na korona virus nakon više kratkih interakcija sa šest zatvorenika koji nisu imali simptome.

Tokom osmočasovne smene čuvar je imao ukupno 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da se možemo inficirati i ako sa zaraženom osobom provedemo manje od 15 munuta.

Osim vremena izloženosti, drugi važni faktori su da li je zaražena osoba imala ili nije imala simptome, da li su se simptomi razvili kasnije, da li ste u trenutku susreta bili u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, kakva je bila provetrenost prostora, koliko je ljudi bilo u društvu i kakva je aktivnost bila u pitanju, odnosno šta ste u datom trenutku radili, poručuju se u tekstu objavljnom na naučnom portalu Konverzejšn.

Brazil: 8.501 novi slučaj, 179 osoba preminulo

Brazil je prijavio 8.501 novi potvrđeni slučaj koronavirusa u protekla 24 sata i 179 smrtnih slučajeva od kovid-19, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Južnoamerička zemlja do sada je registrovala 5.554.000 slučajeva od početka pandemije, dok je zvanični broj preminulih porastao na 160.253, prema podacima ministarstva, u najfatalnijoj epidemiji na svetu izvan Sjedinjenih Država, prenosi Rojters.

Evidentirana 24 nova slučaja kovida-19 u Kini 

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da su nadležni evidentirali 24 nova slučaja kovida-19 u kontinentalnoj Kini.

U saopštenju se navodi da je 21 slučaj uvezen, a tri su lokalno preneta u provinciji Sinkjang na severozapadu zemlje, preneo je Rojters.

Komisija je takođe saopštila da je juče registrovano još 30 asimptomatskih slučajeva, kao i da je ukupan broj do sada potvrđenih zaražavanja 86.021, uz 4.634 smrtnih ishoda.

U Indiji još 45.231 zaraženi, preminulo još 496 osoba

U Indiji je danas registrovan 45.231 novi slučaj korona virusa, čime se ukupan broj obolelih popeo na 8,23 miliona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U protekla 24 časa preminulo je još 496 osoba, prenosi Rojters.

Ukupno je do sada registrovano 122.607 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

Indija je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od korona virusa, odmah posle SAD, ali broj slučajeva na dnevnom nivou opada od septembra.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi broj zaraženih ponovo mogao da poraste tokom sezone festivala.

indija, korona

U Meksiku novih 4.430 slučajeva, preminulo 142 ljudi

U Meksiku je u poslednja 24 sata registrovano 4.430 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 142 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od početka epidemije registrovano je 929.329 obolelih od korona virusa i 91.895 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

Prema navodima vlade, pravi broj inficiranih verovatno je mnogo veći.

U Indoneziji najmanji broj zaraženih od 26. avgusta

Indonezija je danas zabeležila 2.618 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji porast u broju zaraženih na dnevnom nivou od 26. avgusta, pokazuju podaci radne grupe za borbu protiv korona virusa u toj zemlji.

Kako se navodi, ukupno je korona virusom zaraženo 415.402 osoba, prenosi Rojters.

Preminula je još 101 osoba, čime je ukupan broj žrtava postao na 14.044.

Oporavilo se još 3.624 ljudi, a ukupno je do sada zabeleženo 345.566 izlečenih.

Rekordan broj preminulih u Iranu, zabranjena putovanja

U Iranu je u protekla 24 sata zabeležen rekordan broj preminulih od posledica korona virusa - njih 440, u vreme kada je na snagu stupila zabrana izlaska i ulaska u velike gradove, dok šef medicinskog saveta upozorava da je Iran dostigao "katastrofalnu stopu smrtnosti".

Od početka oktobra zatvorene su škole, džamije, prodavnice i restorane u većem delu zemlje, a danas je uvedena četvorodnevna zabrana putovanja u i iz 25 gradova, uključujući Teheran, prenosi državna televizija.

Iranski državni mediji prenose da će vlada doneti odluku o uvođenju potpunog, dvonedeljnog zaključavanja prestonice, bez daljeg pojašnjavanja, navodi Rojters.

Ukupno je do sada u Iranu, pandemijom najteže pogođenoj zemlji Bliskog istoka, preminulo 35.738 osoba.

Portparolka Ministarstva zdravlja rekla je za državnu televiziju da je u protekla 24 sata registrovano 8.289 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 628.780.

Šef iranskog medicinskog saveta Mohamadreza Zafargandi izrazio je u nedelju sumnju u zvanične podatke, upozorivši da je Iran dostigao "katastrofalnu stopu smrtnosti", prenosi agencija ISNA.

"Zvanični podaci o broju preminulih zasnivaju se na broju registrovanih pacijenata. Istraživanjem na terenu u bolnicama i na grobljima, naš savet je pokupio podatke koji su najmanje tri puta veći od zvaničnih", rekao je on.

Medicinski savet je nevladina organizacija koja je odgovorna za izdavanje dozvola lekarima u Iranu.

Tagovi
Srodne vesti