Balkan Magazin

Ovako je Amfilohije govorio o Vučiću: Neznalica, izdajnik i Milov saveznik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas u Podgorici sahrani Amfilohija. Imajući u vidu stavove koje su imali jedan o drugom, taj čin jeste smišljen isključivo zarad dobijanja medijske pažnje. Blaženopočivši mitropolit prošao je kroz medijsko blato Vučićevih tabloida, ali ni sam Amfilohije nije ostajao dužan Vučiću, kojeg je označio kao izdajnika i neznalicu.

Ovo su izjave mitropolita Amfilohija o Vučiću, koje će ostati kao svedočanstvo jednog vremena, izdaje i političkog beščašća u kojima mitropolit nije želeo da učestvuje, piše Direktno.

Sukob Amfilohija i Aleksandra Vučića je počeo krajem decembra 2017. godine nakon što je mitropolit sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

– Bojim se da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio. Vlast u Beogradu će izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju. Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja… Sramna je to priča – kazao je mitropolit Amfilohije obraćajući se vernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, u septembru prošle godine, reagujući na izjavu Vučića da Srbija na Kosovu nema ništa, te da nema priznanja Kosova bez kompromisnog rešenja.

U maju prošle godine Amfilohije je optužio Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara sa Milom Đukanovićem i da je i on zaslužan što su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora. Optužba je izneta tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve, kada je Amfilohije ponovio da je Vučić izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Takođe, Amfilohije se usprotivio i odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve da orden Svetog Save dodeli Aleksandru Vučiću, povodom 800 godina autokefalnosti SPC, u oktobru prošle godine.

– Ne slažem se sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve da dodeli orden Vučiću, sa čim se ne slaže ni veliki broj arhijereja. Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu – rekao je Amfilohije dan uči dodele ordena.

Amfilohije je sredinom prošle godine ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

– Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom – izjavio je Amfilohije.

Mitropolit je Vučića nazvao i neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

– Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica – rekao je tim povodom podgoričkim Vijestima.

Takođe, Amfilohije se usprotivio i nameri Vučića da prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana u Crnoj Gori, početkom ove godine. Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, uputili su Aleksandru Vučiću poruku da ne dolazi na Badnji dan na sever Crne Gore.

Tom prilikom, rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, je izjavio:

– Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe.

Kada sagledamo ove Amfilohijeve izjave, možemo zaključiti da Vučić nije bio dostojan da prisustvuje sahrani mitropolita.

4 najjača utiska sa Vučićevog nastupa na Amfilohijevoj sahrani

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.7K Shares
3.7K Shares
Share via
Copy link