Lekar iz "Dragiše Mišovića" drugi put oboleo od kovida

Kovid kapaciteti KBC Dragiša Mišović popunjeni su 100 odsto, rekao je načelnik radiologije u toj ustanovi dr Đorđe Lalošević i dodao da se među pacijentima nalazi i njegov kolega, lekar radiolog, koji je po drugi put oboleo od kovida.
Lekar iz "Dragiše Mišovića" drugi put oboleo od kovida
Foto: Marija Erdelji (ilustracija)
Lekar sa radiologije, čija je klinička slika prvi put bila veoma teška, oporavljao se, nakon što je prvi put bio bolestan, više od dva i po meseca. Sada ima blaže simptome i danas je smešten na kliniku, kaže dr Lalošević.
 
Dodaje da je u ovom trenutku zaraženo još sedam-osam lekara KBC Mišović.
 
U kovid odeljenjima te bolnice hospitalizovano je, prema jutrošnjim podacima, 178 pacijenata, od kojih je jedanestoro dece i šest majki. U jedinici intenzivnog lečenja su 32 pacijenta, a na mehaničkoj ventilaciji 21.
 
Dr Lalošević ističe da je snimak skenerom najpouzdaniji pokazatelj postoji li zaraženost korona virusom i objašnjava da je to snimanje najbolje uraditi četiri-pet dana po dobijanju prvih simptoma.
 
"Svetska zdravstvena organizacija i velike studije koje su rađene u svetu slažu se da je u dijagnostici kovida najdominatniji skener nalaz. Više od 92 odsto je tačnost skenerskog nalaza, dok su PSR i brzi testovi daleko ispod toga, a ni na rendgenu se ne vide neke stvari", istakao je Lalošević.
  • Јое

    02.11.2020 07:31
    Маскери
    Како то да му маска није помогла?
  • Stanoje

    02.11.2020 07:22
    @uf, uf01.11.2020 • 21:46

    Nestorović ne govori, on šopa gluposti. Ceo razvijeni svet govori da se sa ovim virusom nemože napraviti imunitet krda, a on opet po svome. Ja verujem Švedjanima, Nemcima, Holandjanima, Englezima....
  • Dr Zoran

    01.11.2020 22:59
    Skener daje najpreciznije informacije o prisustvu bolesti kod pacijenata sa simptomima kod kojih se infekcija desila pre 5-7 dana. Ali tako se ne mogu identifikovati pacijenti u ranoj fazi infekcije kada se na primer virus nalazi samo u gornjim respiratornim putevima. Pacijenti u ranoj fazi infekcije predstavljaju i najvece prenosioce infekcije tako da je prisustvo virusa potrebno identifikovati sto pre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.