Kiš se izvinio autorima zbog sklonjenih radova u Muzeju savremenih umetnosti

Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Viktor Kiš izvinio se autoru rada "Toplina" Zoranu Todoroviću, kao i ostalim autorima čiji su radovi sklonjeni iz postavke izložbe "Refleksije našeg vremena", nakon četiri meseca izlaganja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2020.

13:30

Kiš se izvinio autorima zbog sklonjenih radova u Muzeju savremenih umetnosti
Ilustracija: depositphotos/paha_l

Kustosi muzeja, kako ističe Kiš, nisu obavestili autore da se izlozba i dalje nastavlja, ali u smanjenom obimu zbog predstojećih planiranih izlozbi.

Reč je o izložbi "Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019", od 27. juna postavljene u Muzeju na Ušću i u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja predstavlja uvid u jednu od najznačajnijih delatnosti Muzeja savremene umetnosti - strategije i politike otkupa umetničkih dela, nastalih od 1900. do danas, u poslednjih dvadeset i pet godina.

Instalacija koju čini 1. 200 kvadradnih metara filca napravljenog od ljudske kose, za šta je bilo potrebno ošišati oko 240. 000 ljudi, uz video-dokumentaciju koja je integralni deo postavke "Toplina", kojom je Zoran Todorović predstavljao Srbiju na 53. Bijenalu u Venciji, sklonjena je iz segmenta izložbe u zgradi Muzeja.

Povod za reakciju Kiša je protest koji su javnosti uputili kustosi Muzeja.

"Nedopustivo je da izložbeni prostor samovoljom v. d. direktora dobije drugačiju namenu, i to bez saglasnosti kustosa MSU, autora projekta rekonstrukcije enterijera Muzeja, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda", piše između ostalog u izjavi koju je potpisalo devet muzejskih savetnika i kustosa, a spomenuli su i glasine o navodnom otvaranju kafića u Muzeju.

Kustosi nisu saglasni ni sa tim što je u izlagački program uvrštena izložba "Love is Love" Žan-Pola Gotjea, koja bi trebalo uskoro da bude postavljena, jer misle da eksponati - venčanice, nisu primereni programskoj politici Muzeja.

Kiš naglašava da je na mestu, gde je tokom trajanja ove izložbe stajao rad "Toplina", u budućnosti zaista nešto planirano, ali ne kafić, već mesto za odmor.

"Mi nemamo nikakvih uslova da tu napravimo kafić, niti imamo osoblje koje služi. U pitanju je samo mesto gde će publika nakon dugog razgledanja moći da sedne, sabere utiske, možda prodiskutuje i da se osveži kafom ili vodom iz automata", napominje Kiš u izjavi za Tanjug i dodaje da apsolutno svaki muzej na svetu, ima i restoran i kafe, jer to jeste poštovanje sopstvene publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: