Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 1. 11. 2020.

| Društvo

Tiodorović: Hala "Čair" naredne nedelje ponovo spremna za kovid pacijente

Autor:S. J. Izvor:Južni vesti
cair
Kroz privremenu bolnicu u "Čairu" aprila prošlo oko 360 pacijenata; ilustracija; foto: Ministarstvo obrane

Naredne nedelje hala „Čair“ trebalo bi da ponovo bude preuređena u privremenu kovid bolnicu koja će biti namenjena pacijentima sa lakšom kliničkom slikom bolesti, najavljuje epidemiolog Branislav Tiodorović, član republičkog i gradskog kriznog štaba.

Podsetimo, ova sportska hala bila je opremljena bolničkim posteljama i od 4. do 23. aprila i za to vreme u njoj se od zarazne bolesti kovid-19 lečilo oko 360 ljudi. Tiodorović kaže da situacija i sada nalaže da privremena bolnica mora biti spremna.

Nadamo da će nam hala biti preventivno spremna, ali svi želimo da je uopšte ne koristimo. Ako su ljudi mladi i sa lakim oblicima, da budu u samoizolaciji, kod kuće, ipak će im tu biti bolje, a oni koji su bolesni, zna se, moraju biti hospitalizovani – kaže Tiodorović.

Za razliku od beogradske Arene, koja je prethodnih meseci opremljena sistemom kiseoničke podrške i tamo svaka postelja ima mogućnost korišćenja kiseonika, u Nišu to nije slučaj.

Kod nas bi to moralo da bude sa bocama, a to nije dobro, tako da će zato biti predviđeno da samo oni koji su pozitivni i laki bolesnici budu u hali – govori epidemiolog.

Prema njegovim rečima, hala je neophodna da Klinički centar ne bi doživeo veliki pritisak i da bi mogao da nastavi da u jednom delu funkcioniše kao kovid bolnica, a u drugom da prihvata pacijente sa drugim bolestima.

Vrlo je važno da taj balans održimo, da ne bude da ceh plate oboleli od malignih oboljenja, kardio-vaskularnih i hroničnih bolesti druge vrste. To isto može da bude pogubno, da sve stane zbog kovida. Ne sme da se desi tako nešto – izričit je Tiodorović.

Preveliki pritisak na Klinički centar, koji je u julu na maksimumu talasa imao oko 800 kovid pacijenata iz mesta i gradova od Kladova do Preševa, trebalo bi dodatno da ublaži otvaranje kovid bolnice u Kruševcu kapaciteta za 500 pacijenata, što se, najavljuje Tiodorović, očekuje polovinom decembra.

U "Čairu" se sportski događaji više ne zakazuju, pa je, i pored najave da će se futsal reprezentacija Srbije sa Finskom za plasman na Svetsko prvenstvo boriti upravo u niškoj sportskoj hali, ovaj meč, zakazan za 6. novembar, preseljen u Kragujevac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    09:19 // 2. 11. 2020.

    Za ovog ne važi zakon o radu i penzija, nego VAŽI partijski zakon po kome funkcioneri idu u penziju kada Gazda kaže.Radiće dokle mu se hoće, 1000 lekara nezaposleno.To je FEUDALNA srbija danas.

  • Stanko

    21:21 // 1. 11. 2020.

    Kovid logor Cair a ne kovid bolnica. Otimace ljude posle odradjenih testova i drzati ih zatvorene u prostoru sa tavanicom na visini od 20 metara. Ko tamo bude prespavao jednu noc, bude li jaka zima, dobice sve moguce simptome gripa ili tog njihovog kovida.

  • TuRb●BOT

    19:15 // 1. 11. 2020.

    A vojna bolnica npr. !?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: