Nižu se kritike upućene Trampu i savetnicima; "Tramp nikad nije kriv"

Kritike upućene Donaldu Trampu i njegovim savetnicima sve se više uvećavaju po različitim osnovama, uoči sve verovatnijeg poraza na izborima, piše "Politiko".

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2020.

20:10

Nižu se kritike upućene Trampu i savetnicima;
Foto: Getty/Tasos Katopodis

Kritike upućene Trampu sve se češće mogu čuti sa više strana i po različitim osnovama - od već upitne smene bivšeg menadžera kamapanje Breda Parskejla, preko načina na koji se šef kabineta Bele kuće Mark Medous odnosio prema predsednikovoj hospitalizaciji, do trošenja novca za televizijske reklame.

Nekolicina Trampovih savetnika i republikanski zvaničnici tvrde da predsednik prikupljanje sredstava za kampanju nije shvatio dovoljno ozbiljno i da je uspeh kampanje umanjen predsednikovim pokušajem da Džoa Bajdena prikaže kao senilnog, čime je izgubio glasove mnogih starijih birača.

Najviši savetnici američkog predsednika ostaju samouvereni, dok menadžer kampanje Bil Stepijen tvrdi da Tramp i dalje ima šanse da pobedi na izborima.

Viši republikanski zvaničnici tvrde da se u poslednjim danima predizborne trke razvila atmosfera paranoje, uz sve veći strah da će oni biti meta napada ako Tramp izgubi na izborima, što bi moglo da ugrozi njihove karijere.

Najviše kritike upućeno je Parskejlu, koji je u julu smenjen sa mesta menadžera kampanje usled sve većih kritika o naporima za Trampov reizbor. Savetnici kampanje tvrde da je Parskejl Trampa pogrešno savetovao kada je reč o pitanjima o Bajdenovoj mentalnoj oštrini, čime su povređena osećanja starijih građana.

Ipak, većina kritika odnosi se na način upravljanja sredstvima za kampanju. Većina saradnika na kampanji optužila je Parskejla da je previše novca potrošio na reklame koje nisu imale puno ođeka među biračima ili koje su bile preuranjene.

Kada je Stepijen u julu preuzeo funkciju menadžera kampanje, sredstava nije bilo dovoljno, zbog čega je Tramp neke od dragocenih poslednjih trenutaka u predizbornoj trci potrošio na ogranizovanje događaja za prikupljanje sredstava.

Neki smatraju da je Parskejl nepravedno optužen i da je svaka odluka koju je doneo imala odobrenje viših Trampovih saradnika, a ponekad i samog predsednika, kao i da je Parskejl u ranim danima kampanje uložio znatan napor da pronađe nove donatore preko interneta.

Oni takođe navode da je Parskejl dosta novca uložio u reklame tokom maja i juna kada su istraživanja javnog mnjenja pokazala da predsednikov rejting opada zbog pandemije.

Kriza u pogledu finansiranja kampanje takođe je prenaglašena, tvrde oni koji su stali u odbranu Parskejla. Istina je da je Tramp na raspolaganju imao 180 miliona dolara manje nego Bajden, ali je to opet više nego na prethodnim izborima, tvrde oni.

Navode i da je Trampova ideja bila da Bajdena predstavi kao senilog i da su njegovi saradnici samo sledili njegove instrukcije.

Osim Parskejla, na meti republikanaca našao se i šef kabineta Bele kuće Mark Midous, zbog odnosa prema Trampovoj hospitalizaciji. Oni smatraju da je Midous Trampa trebalo bolje da usmeri kako da se postavi tokom pandemije.

Televizijske reklame su se takođe našle na meti kritike, a i sam Tramp je svojim saveznicima rekao da nije ljubitelj sadržaja nekih od njih.

Zvaničinici kampanje tvrde da se situacija u poslednje vreme popravila i da za probleme nije konkretno odgovorna nijedna strana pojedinačno.

Bivši Trampov advokat Majkl Koen tvrdi da je prebacivanje odgovornosti na drugog kakvo se može zapaziti među predsednikovim saradnicima preuzeto od samog Trampa.

Tramp nikada nije kriv, to je pravilo, istakao je Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: