31. oktobar  2020. 11.59  →  12.16 | Izvor: Tanjug

Saučešća povodom smrti mitropolita Amfilohija

BEOGRAD -

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Sa dubukom tugom sam primila vest o smrti visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog. Izražavam iskreno saučešće vašoj svetosti, Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima zbog upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija", navela je Gojković.

Mitropolit Amfilohije preminuo je juče u KC Crne Gore od posledica korona virusa, a biće sahranjen sutra u kripti Sabornog Hrama u Podgorici.

Princ Nikola: Gubitak značajne ličnosti za Crnu Goru

Princ Nikola Petrović Njegoš uputio je povodom smrti mitropolita Amfilohija izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On je istakao da smrt mitropolita Amfilohija za Crnu Goru predstavlja gubitak jedne značajne ličnosti duhovnog i političkog života tokom tri decenije.

"Uprkos polemikama, bio je čovek od vere, ubeđenja, predanosti i ostajem uvjeren u to da je bio iskreno vezan za Crnu Goru i njene tradicije", naveo je princ u telegramu. On je izrazio nadu da će "ovi trenuci zajedništva i predanosti pomoći da prevaziđemo sukobe, podele i nepravde koje decenijama truju crnogorsko društvo", prenose podgoričke Vijesti.

"Naša budućnost može biti samo zajednička u međusobnom poštovanju i toleranciji svih različitosti i religija", poručio je princ Nikola.

Jusufspahić: Hrabri Amfilohije 2004. branio Bajrakli džamiju

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je saučešće povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, i podsetio da je, kako je naveo, hrabri Amfilohije branio Bajrakli džamiju u događajima 2004. godine u centru Beogradu.

"Kada su huligani palili našu džamiju i kada je falilo pametnih i mudrih glava, tada je poštovani i hrabri mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović stao ispred razuzdane mase braneći dobro od zla u svima nama", napisao je na svom Tviter nalogu Jusufspahić.

On je u objavi naveo: "Bogu pripadamo i Njemu se vraćamo. Iskreno saučešće". Mitropolit crnogorsko-primorski

Udruženje: Kad je bilo teško mitropolit Amfilohije bio s nama

Porodice Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji izrazile su žaljenje i uputile saučešće zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kako ističu, mitropolit Amfilohije je bio sa porodicama žrtava sa KiM u najtežim i najbolnijim trenucima.

"Sahranjivao je tela naše dece, sestara, braće, roditelja širom Kosova i Metohije 1998, 1999. godine, i pod opasnim bezbedonosnim okolnostima, a njegove reči utehe nas vode sve ovo vreme", naveli su u Udruženju.

Srodne vesti