Jermenija traži pomoć od Rusije ako bude ugrožena zbog borbi oko Nagorno-Karabaha 1Foto: EPA-EFE/ARAM KIRAKOSYAN / PAN PHOTO

Premijer Jermenije Nikol Pahinijan zatražio je danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da počne „hitne“ konsultacije o pomoći koju bi Rusija mogla da pruži da se osigura bezbednost njegove zemlje koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha.

On je ovo izjavio dan posle neuspeha novih pregovora između Jermenije i Azerbejdžana na kojima je trebalo da se uspostavi prekid vatre u najnovijim sukobima oko sporne oblasti.

„Jermenski premijer zatražio je od ruskog predsednika da počne hitne konsultacije da bi se utvrdila priroda i količina pomoći koju bi Ruska Federacija mogla da pruži Jermeniji da osigura njenu bezbednost“, saopštilo je jermensko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju izdatom posle ovog poziva navelo da je Moskva spremna da pruži „potrebnu“ pomoć Jermeniji, koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko separatističke oblasti Nagorno-Karabah, ako se borbe prošire na jermensku teritoriju.

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji, povezana je sa Jerevanom sporazumom o odbrani ali je ranije navela da se taj sporazum ne proteže i na separatističku oblast Nagorno-Karabah.

U svom pismu Pahinijan je rekao da se borbe približavaju jermenskim granicama i ponovo je optužio Tursku da podržava Azerbejdžan.

Pozivajući se na dobre odnose između dve zemlje i ugovor o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći koji ih vezuje od 1997. on poziva Rusiju za pomoć.

Jermenski ministar spoljnih poslova Zorab Mnatsakanijan i njegov azerbejdžanski kolega Đejhun Bajramov sastali su se juče u Ženevi u bezuspešnom pokušaju da nađu izlaz iz najnovije krize u kojoj je više od 1.250 ljudi poginulo za mesec dana.

Novi sukobi između azerbejdžanskih snaga i snaga Nagorno-Karabaha podržanim iz Jerevana izbili su 27. septembra.  Do sada su propala tri pokušaja uspostavljanja humanitarnog primirja.

Ta oblast koju podržava Jerevan proglasila je nezavisnost posle rata 1994. ali to nije priznala međunarodna zajednica pa ni Jermenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari