Ex -Yu

U Cetinjskom manastiru služena zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju

U Cetinjskom manastiru služena zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | U Cetinjskom manastiru služena zaupokojena liturgija mitropolitu Amfilohiju

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija jutros je u Cetinjskom manastiru služena zaupokojena liturgija. Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu planiran je za 13.00 časova, dok je molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici predviđen u 14.00 časova.

Mitropolija crnogorsko-primorska i njeni vjernici dostojanstveno pripremaju posljednji ispraćaj svog mitropolita.

Od upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je juče počeo da se sabira oko njegovog svetog odra, stotine ljekara ispratile su ga iz Kliničkog centra.

Tokom jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosti od svog vladike.

Јutros zaupokojena liturgija u Cetinjskom manastiru.

Mitropolija crnogorsko-primorska poručila je vjernicima koji se sabiraju radi ispraćaja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera u borbi protiv virusa korona.

Iz Mitropolije su naveli da je nabavljeno 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ih ne budu imali.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni mitropolit uživao, još jednom apelujemo da se svi učesnici ispraćaja pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distance”,  navodi se u saopštenju.

Sutra u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska zaupokojena liturhija, koju će služiti patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje većeg broja arhijereja. Nakon liturgije služiće opijelo, a potom će biti obavljena sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici gdje je mitropolit izrazio želju da počiva.

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić zatražio je od još aktuelnog kabineta Duška Markovića da se na dostojan način oprosti od preminulog mitropolita.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a to su uradili i lideri političkih partija, kao i brojni ambasadori i predstavnici Evropske unije.

Telegram saučešća uputio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je navela da je mitroplit Amfilohije svojim djelima, ostavio dubok trag u očuvanju pravoslavlja kako na ovim prostorima, tako i šire.

Telegrame saučešća uputili su i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije