Najnovije vesti
Vesti Svet
NEMAČKA U KARANTINU Počinje u ponedeljak i trajaće mesec dana: Evo šta je otvoreno, a šta ZATVORENO I ZABRANJENO

NEMAČKA U KARANTINU Počinje u ponedeljak i trajaće mesec dana: Evo šta je otvoreno, a šta ZATVORENO I ZABRANJENO

Nemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se oko uvođenja novih restrikcija koje će važiti u celoj zemlji, kako bi se zaustavio drastični porast broja inficiranih korona virusom, piše “Dojče vele” (DW).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Gengelt, Nemačka Foto: Sascha Steinbach / EPA;
Gengelt, Nemačka
Angela Merkel
Foto: Filip Singer / EPA;
Angela Merkel

- Moramo da delujemo sada. Naš zdravstveni sistem danas može da se nosi sa ovim izazovom. Ali ako se nastavi ovim tempom, dostići ćemo granicu za nekoliko nedelja. Zbog toga su neophodne ove oštre mere - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu posle sastanka sa premijerima savezniih pokrajina.

Pročitajte još

Masivna ograničenja svakodnevnog života stupaju na snagu u ponedeljak, 2. novembra, i važiće do kraja meseca. Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija, a da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni, navodi DW.

Drastična ograničenja kontakata

Majnhajm
Foto: Ronald Wittek / EPA;
Majnhajm

Zajednički boravak na javnim mestima biće dozvoljen samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno sa još jednim domaćinstvom i to najviše deset osoba. Kršenja ovih mera biće sankcionisano.

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi biće zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane i bioskopi biće zatvoreni do kraja meseca, kao i barovi, restorani, fitnes studiji i sve vrste javnih bazena, kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje i sve što se tiče nege tela.

Berlin
Foto: Filip Singer / EPA;
Berlin

Zabranjen je i grupni amaterski sport, sve osim individualnog sporta. Profesionalna sportska takmičenja će se održavati bez publike, što se odnosi i na Bundesligu.

Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima - osim ako se radi o nepohodnim putovanjima, kao na primer zbog posla.

Merkel je pozvala građane da se uzdrže od putovanja i poseta.

Šta je dozvoljeno i otvoreno

Mors
Foto: Sascha Steinbach / EPA;
Mors

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, hramovi, sve prodavnice - s tim što je dozvoljeno da bude maksimalno jedan kupac na 10 kvadrata, zatim frizerski saloni i zanatske radnje.

Medicinski neophodni tretmani, kao što je fizioterapija, takođe će i dalje biti mogući. Dostavljanje hrane i pića, uključujući i ono iz barova i restorana je moguće.

Takođe je rečeno da će posete staračkim domovina biti i dalje dozvoljene, naravno, pod važećim merama predostrožnosti, ističe DW.

Pomoć malim firmama

Berlin
Foto: Filip Singer / EPA;
Berlin

Od firmi se zahteva da gde god je to moguće - dozvole zaposlenima rad od kuće.

Dogovoreno je da se detaljno razradi plan finansijske pomoći za one koji zbog ovih novih mera gube prihode. Obim te pomoći, kako je rečeno, biće i do 10 mlijardi evra, a da će se nadokanaditi zarada u visini od 75 odsto od one u prošlog godini. To se odnosi na male firme, počevši od pojedinaca koji zapošljavaju samo sebe pa do firmi koje imaju do 50 zaposlenih, navodi DW.

Tiringija malo odstupa

Majnhajm
Foto: Ronald Wittek / EPA;
Majnhajm

Ovo je jedina pokrajina koja se samo delimično slaže sa ograničenjima. Tiringija podržava samo “one mere koje su po naučnim saznanjima pogodne i proporcionalne za efikasno suzbijanje infekcije”, navodi se u protokolarnoj izjavi Državne kancelarije ove savezne pokrajine na istoku Nemačke, kako prenosi DW.

Merkel će se ponovo sastati sa pokrajinskim premijerima 11. novembra, kada će oceniti da li su donete mere postigle cilj i da li je potrebno izvršiti neka prilagođavanja.