');
Blic Biznis Vesti

DA LI ĆE GOTOVINA NESTATI IZ UPOTREBE Šveđani u pandemiji prešli na DIGITALNO plaćanje

Samo 9 odsto Šveđana koristilo je gotovinu prilikom poslednje kupovine, utvrdila je centralna banka, zaključivši da je pandemija korona virusa ubrzala prelaz na kartično i digitalno plaćanje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Plaćanje čip karticama Foto: RAS Srbija
Plaćanje čip karticama

Upotreba gotovine u Švedskoj opada već godinama i centralna banka predviđa da bi za 10 do 20 godina kovanice i novčanice mogle potpuno iščeznuti iz upotrebe. Od 2010. do 2020. udeo građana koji su u poslednjoj kupovini koristili keš pao je sa 39 na samo devet odsto, pokazalo je novo istraživanje Riksbanka, koje prenosi portal Indeks.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Šveđani se sve više oslanjanju na elektronsko plaćanje, uključujući debitne kartice i Swish, aplikaciju za mobilno plaćanje, utvrdio je Riksbank.

U poslednjih 30 dana više od 90 odsto Šveđana koristilo je u kupovini debitnu karticu, a 75 odsto njih koristilo je Swish. Samo 50 procenata njih plaćalo je gotovinom.

"Korišćenje gotovine je na najnižem nivou u istoriji", zaključuje Riksbank.

"Da bismo se pripremili za budućnost u kojoj će sve manje ljudi plaćati gotovinom, Riksbank istražuje mogućnost izdavanja digitalne valute, takozvane e-krune", dodaju. Pandemija koronavirusa ubrzala je taj trend, budući da su mnogi građani radili od kuće i manje su odlazili u trgovine", naveli su iz centralne banke.

"Čak su i stariji građani u pandemiji počeli više koristiti Swish."

Šta ako se pokvare elektronski sistemi?

Nestanak gotovine otvara pitanje šta će se dogoditi u slučaju kvara na sistemima elektronskog plaćanja.

Pročitajte još

Iako se gotovina može relativno lako krivotvoriti i oprati, ima i važne prednosti u odnosu na digitalni novac. Na primer, ne oslanja se na struju ni na složenu infrastrukturu, te u Riksbanku zaključuju da svakako mora ostati kao rezerva.

"Mišljenje je Riksbanka da onima koji žele koristiti gotovinu treba omogućiti da to i dalje čine", ističu u centralnoj banci.

"Potrebno je takođe da u vreme krize i stanja pojačane pripravnosti u Švedskoj i dalje funkcionišu sve vrste plaćanja", dodaju.