Najnovije vesti
Slobodno vreme
Danas u specijalu "Blica" na poklon ikona Svetog Luke

Danas u specijalu "Blica" na poklon ikona Svetog Luke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku. Tim povodom, “Blic” danas svim čitaocima poklanja ikonu sa likom ovog svetitelja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
BLIC-SUBOTOM Landing-DANAS Foto: RAS Srbija
BLIC-SUBOTOM Landing-DANAS

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo", svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Sveti Luka, rodom iz Antiohije, jedan je od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i jedan od pisaca Četvorojevanđelja. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine.

Posle smrti apostola Pavla, Luka je nastavio da propoveda hrišćanstvo po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji. S obzirom na to da je izučavao živopisanje, oslikao je tri ikone Presvete Bogorodice za koje se veruje da su najverodostojnije, jer se smatra da je sveti Luka poznavao Bogorodicu i da su ove ikone sa njenim likom najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je i "ikona u ikoni", koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava. Takođe, naslikao je ikone svetih apostola Petra i Pavla. Zato se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, "zlobni idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i obesiše o maslinu u gradu Tivi". U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši to, car Konstancije, sin cara Konstantina, poslao je upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad, što je i bilo učinjeno.

Despot Đurađ Branković je 1453. godine preneo mošti apostola Luke u Smederevo. Njegova unuka Mara, udala se za bosanskog kneza i kasnijeg kralјa Stefana Tomaševića, tri meseca pred predaju despotovine 20. juna 1459. i u miraz ponela mošti Svetog Luke. Kako je i Bosnu 1463. godine zadesila ista sudbina, grupa rimokatoličkih monaha iz reda franjevaca odnela je mošti u Dubrovnik, a odatle u Veneciju. Mesto čuvanja prvo je bila crkva Svetog Nikole na moru, a kasnije crkva Svetog Jova, mesto gde mošti i danas počivaju.

Pored poklon ikone danas vas, u specijal izdanju "Blica" subotom, čekaju najaktuelnije teme iz sveta politike, kulture, zabave i sporta, zanimljive reportaže i intervjui, kao i razbijanje mitova i demistifikacija tema o kojima se retko priča.

Obezbedite svoje izdanje "Blica subotom" na povećanom broju strana i poklon ikonu posvećenu današnjem velikom prazniku.

Čitajte "Blic"!