Naslovna / Lepota

Kako da se celulit manje vidi? Ovi tretmani zaista pomažu

Piše: E. K.|8:00 - 31. 10. 2020.

Celulit imaju i najlepše i najbogatije žene na svetu. Teško možemo da ga „uništimo“, ali je mnogo tretmana koji pomažu da se on manje vidi

devojka gura pomorandžu

Borba s celulitom je duga i iscrpljujuća, a rezultati ograničeni  Foto: Shutterstock

Celulit je bolest vezivnog tkiva, mada ga uglavnom doživljavamo kao estetski problem, jer je koža puna ružnih čvorića, kvržica i udubljenja. Zbog toga se za kožu s problemom celulita kaže da izgleda baš kao „pomorandžina kora“. Žene pogađa češće nego muškarce, imaju ga i mršave osobe, a njegovom stvaranju, pored loše ishrane, doprinose nedostatak fizičke aktivnosti, oscilacije hormona, nedovoljan unos tečnosti i prekomeran unos soli, loša cirkulacija, gazirani napici…

Kriolipoliza

Ovaj neinvazivni postupak zamrzava i ubija masne ćelije koje potom organizam sam izbacuje. Obično se koristi za oblikovanje tela i uklanjanje masti, a celulit se smanjuje usput. Prvi rezultati se vide nakon tri tretmana i traju tri-četiri meseca.

Laserski tretmani

Selektivno zagrevanje površinskih i dubokih slojeva kože razbija celulit u tretiranim regijama koji se potom razlaže metaboličkim procesima. Laserski tretman podstiče proizvodnju i obnovu kolagena, kože postaje jedra i zategnutija, pa se neuklonjeni celulit manje vidi.

Masaža

Niti je svaka masaža ista, niti su im rezultati jednaki, iako se ručnim tretiranjem problematičnih delova tela popravlja protok krvi i smanjuje nakupljanje tečnosti. Ukoliko je maser majstor svog posla, bokovi i zadnjica lepše izgledaju nakon svakog tretmana, a ako je terapeut loš, tretirane regije krase modrice.

Endermologija

Endermologija ili lipomasaža je vrsta mehaničke masaže koja se sprovodi vakuumom i valjkovima. Celulit se tretira dubinski, a rezultat se vidi odmah nakon prvog tretmana. Aparati koji se danas koriste su sve savremeniji i sve kvalitetniji, pa su retka neželjena dejstva.

Shockwave terapija

Ovo je niskoenergetska verzija tehnologije i tretmana za lečenje kamena u bubregu i ortopedskih tegoba. Neinvazivni dvomesečni tretman akustičnim talasima, koji se sprovodi dva puta nedeljno, daje dobre rezultate jer se celulit znatno povlači i manje se vidi do šest meseci.

Subcizija

Minimalno invazivan postupak pokazao se kao veoma efikasan, jer rezultati, uz promenu načina ishrane i važbanje, mogu da traju dve godine. Sprovodi ga lekar koji na problematične regije prvo nanosi lokalni anestetik. Potom iglom ili mikroskalpelom preseca fibrotičke trake u koži koje uzrokuju celulit.

Kreme, masti i gelovi

Iz dana u dan na tržište stižu novi proizvodi koji, tvrde proizvođači, garantovano uklanjaju celulit. Već svi znamo da tretman kremom ne može da ukloni celulit, ali, izvesno je da nikome neće naškoditi krema sa kofeinom, aminofilinom ili teofilinom, sastojcima koji podstiču razgradnju masti, kao ni gel ili mast puni vitamina, minerala i biljnih ekstrakata.

Vežbe sa opterećenjem

Zahvaljujući snažnim, definisanim mišićima ispod tankih slojeva masti, celulit se manje vidi, pa koža deluje glatko i zategnuto, što znači da treba raditi na izgradnji mišićne mase. Uz redukovanu ishranu, kardio vežbe i dizanje tegova, odnosno vežbanje sa opterećenjem najmanje dva puta nedeljno, sa fokusom noge, bokove i leđa, celulit će se manje videti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo