Baku i Jerevan saglasni da ne gađaju civile, dogovorena razmena tela mrtvih

Šefovi dilomatija Jermenije i Azerbejdžanasaglasili su se u Ženevi da neće namerno gađati civile i civilne objekte u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.10.2020.

23:40

Baku i Jerevan saglasni da ne gađaju civile, dogovorena razmena tela mrtvih
EPA/ Philipp guelland

Dogovorena je i razmena tela poginulih, kao i objavljivanje spiskova zarobljenika u roku od nedelju dana, s ciljem moguće razmene, naveli su izaslanici iz Rusije, Frncuske i SAD.

U saopštenju se navodi da su se strane saglasile da će dostaviti komentare i pitanja u vezi sa mogućim mehanizmima za verifikaciju primirja, u skladu sa izjavom iz Moskve od 10. oktobra.

Napominje se da su se nakon sastanka u Ženevi 30. oktobra strane dogovorile da preduzmu brojne hitne mere, bez obzira na prekid vatre i druge obaveze.

Najgore borbe u prethodnih više od 25 godina u Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanju s većinskim jermenskim stanovništvom, pobudile su strah od većeg rata koji bi mogao uključiti i Rusiju i Tursku, saveznicu Azerbejdžana.

Takođe sadašnji sukob predstavlja pretnju za cevovode koji naftu i gas prenose iz Azerbejdžana na svetska tržišta, ocenjuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: