Dijego Armando Maradona (Reuters)
Dijego Armando Maradona (Reuters)

Argentinski fudbal se vraća na Maradonin rođendan: El Pibe ipak na klupi Himnasije na premijeri Liga kupa

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.10.20. | 22:30

Posle skoro osam meseci Argentinci ponovo na terenu

Više od sedam meseci, preciznije 228 dana, fudbal se nije igrao u Argentini na najvišem nivou. Poslednji duel u jednoj od najfudbalskijih zemalja planete odigrali su Rosario i Kolon, a povratak na veliku scenu večeras najavljuju Himnasija la Plata i Patronato, ni manje ni više nego na rođendan Dijega Armanda Maradone.

Liga kup startuje večeras kao zamensko takmičenje za Kopa Superligu koja je prekinuta sredinom marta. Južnoamerikanci, prvenstveno Argentinci i Brazilci, poznati su po praksi čestog menjanja formata, a inovatorski duh nije izostao ni ovoga puta. Sistem je takav da je 24 tima podeljeno u šest grupa sa po četiri učesnika koji će međusobno odigrati po dva duela, kao i u evropskoj Ligi šampiona. Najbolja dva iz svake grupe idu dalje u šampionsku fazu, a ona podrazumeva dve grupe od po šest timova koji će po jednom odmeravati snage. Najbolji timovi iz obe novonastale grupe idu u finale gde će se boriti za prehar i direktan plasman u Kopa Libertadores za 2021. godinu.

Izabrane vesti

Treći i četvrti iz prve faze, takođe formiraju dve grupe od po šest članova. Ponovo jednokružno svako sa svakim kako bismo dobili učesnike finala. Onaj ko pobedi, dobiće priliku da se bori za mestu u Suamerikani 2022. a protivnik će mu biti poraženi iz finalne borbe za Libertadores.

Utakmice će se igrati svakog vikenda do 17. januara 2021. godine, bez obzira na Južnoameričke kvalifikacije za svestko prvenstvo, odnosno na kup Argentine.

Kao što rekosmo priliku da odtvore novo takmičenje imaće Himnasija i Patronato (23.00), a tim iz La Plate je ostao u argentinskoj eliti isključivo zbog prekida usled pandemije Kovida-19.

Iako je bilo nagoveštaja da će legendarni Dijego Armando propustiti premijerni okršaj svoje Himnasije zbog toga što je prethodnih dana bio u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, tokom dana je tigla potvrda argentinskog Tik sportsa da će El Pibe ipak biti na klupi. Ostaje samo da mu izabranici poklone pobedu za 60. rođendan, a to je poprilično realan scenario. U poslednjem odmeravanju snaga sa Patronatom bilo je 1:1, ali su Vukovi pre toga šest puta uzastopno trijumfovali protiv tima koji ih je poslednji put pobedio 2012. godine.

Himnasiju terba očekivati u formaciji 4-2-3-1, sa spojem mladosti i iskustva u dbrani. Veteran Pablo Golc, sa mlađanim Marselom Vajgantom (Obojica igrali za Boku Juniors) pokušaće da zadrži napadački trio rivala koji će najvarovatnije činiti Kompanući, Arijas i Komas. Navalu Himnasije trebalo bi da predvodi 35- godišnji Lukas Barios, kojeg se sećamo iz dresa Borusije Dortmund, moskovskog Spartaka, odnosno Monpeljea.

Kvalitet je na strani Himnasije, a prevagu bi mogao da napravi određeni kompleks koji je zaposeo crveno-crne u poslednih dvadeset utakmica. Od septembra 2019. godine Patronato tek ponekad uspe da pronađe pobednički recept – u pomenutom periodu samo je dva puta slavio. Sada je na Maradoninim momcima da to iskoriste i da uveličaju rođendansko slavlje.

U grupi 6 sa Patronatom i Himasijom nalaze se još nezgodni Urakan i Velez Sarsfild i zato će već na premijeri biti nagovešteno koji bi od dva slabija tima, mogao da se umeša u borbu za prve dve pozicije.

Od 01.15 posle ponoći, sastaju se Taljeres i Njuels Old Bojs, timovi koji je žreb svrstao u bez konkurencije najzahteniju konkurenciju. Kad vam kažemo da se u istoj grupi nalaze još Boka Juniors i Lanus jasno je zbog čega je proglašena grupom smrti.

Njuels je jedan od dva ponosa Rosarija, jednog od najfudbalskijih na svetu, ali poslednjih godina ne ostvaruje rezultate u skladu sa renomenom kluba. Taljeres je najbolji fudbal u prethodnih par sezona igrao u takmičarskoj 2017/18 kada je završio na petoj poziciji. U poslednja dva međusobna okršaja pobeđivao je Leprozne, 1:0 i 2:1. Dueli Njuelsa i rivala iz Kordobe često se završavaju tako da što se tresu mreže oba tima, a to se dešavalo četiri puta u prethodnih pet duela.


tagovi

Taljeres KordobaNjuels Old Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara