Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
EKONOMIJA DOŽIVELA VELIKI ŠOK "Naša privreda nije takva da bismo mogli izneti novo i dugotrajno zaključavanje"

EKONOMIJA DOŽIVELA VELIKI ŠOK "Naša privreda nije takva da bismo mogli izneti novo i dugotrajno zaključavanje"

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će sledeće sedmice ponovo biti otvoren ciklus razgovora sa privrednim subjektima koji su najviše pogođeni pandemijom korona virusa kako bi se videlo šta grad može da učini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Igor-Radojičić-gradonacelnik-BL-04-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Igor-Radojičić-gradonacelnik-BL-04-foto-S-PASALIC

- Treba da pokušamo da sva privreda, uključujući i usluge, radi sve dok je to zdravstveno maksimalno moguće – izjavio je Radojičić

On je ukazao da su zemlje poput Slovenije ili Nemačke pribegle novom talasu zaključavanja i zabrana kako bi smanjile broj obolelih.

– Naša privreda nije takva da bismo mogli izNeti novo i dugotrajno zaključavanje. Imali bismo sigurno veliki broj subjekata koji ne bi mogli da se vrate na noge. I sigurno bi dovelo do porasta broja nezaposlenih – rekao je Radojičić za ATV, prenosi Srna.

Pročitajte još

On je naveo da je ekonomski sektor od početka pandemije doživeo veliki šok, naročito u uslužnoj delatnosti.

– Mi smo zajedno sa republičkim vlastima imali set mera koji je nekim subjektima koji su bili zabranjeni, nastojao obezbediti i minimalne plate, doprinose – podsetio je Radojičić.

Govoreći o epidemiji, rekao je da su brojke veće nego što se očekivalo.

– Ono što vidimo na terenu jeste da je daleko veće širenje u urbanom elu. U seoskim područjima je daleko manje. Brojke su stalno trocifrene, ono što su procjene ljudi iz zdravstva jeste da će se u narednim danima ta brojka ili zadržati ili i dalje rasti jer još nismo doživeli vrhunac ovog talasa – rekao je Radojičić.