Reakcije o smrti Amfilohija: Od Mila, preko Vučića, do patrijarha Kirila

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao velikodostojnik SPC bio je akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog vijeka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori ceniće istorija. Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem. Molim vas da moja saosećanja prenesete njegovim najbližima", naveo je on.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izrazio saučešće SPC, patrijarhu Irineju, "vernom narodu, srpskom narodu i svima drugima u Crnoj Gori" povorom smrti mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.
 
"U nadi da ćemo uvek pamtiti sve ono dobro što je uradio za svoj srpski narod", rekao je Vučić nakon video sastanka sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim.
 
I ruski patrijarh Kiril izrazio je danas saučešće zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
 
Patrijarh Kiril je u ime Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, pismo uputio srpskom patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
 
On se osvrnuo na mitropolitov život, kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.
 
"Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog", navodi se u pismu patrijarha Moskovskog i cele Rusije.
 
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji uputio je danas saučešće narodu Crne Gore koji žali zbog smrti mitropolita Amfilohija Radovića.
 
Varhelji je na svom Tviter nalogu postavio sliku sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem uz rečenicu: "Neka počiva u miru".
 
Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izrazio je saučešće svim vernicima i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom smrti mitropolita Amfilohija Radovića.
 
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti u toj zemlji.
 
 "Ljubav jedina stvara vječnost! Neka mu Bog podari vječni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni", napisao je Abazović na Tviteru.
 
Krivokapić je na Tviteru uputio poziv za proglašenje dana žalosti.
 
"Ovim putem pozivam tehničku Vladu Crne Gore da proglasi dan žalosti u Crnoj Gori zbog upokojenja Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija! Crna Gora žali i žaliće i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom veku", napisao je on na svom Tviter nalogu.
 
Dodao je i da veruje da je "Crkva danas dobila svetitelja". 
 
Odlazeći premijer Crne Gore Duško Marković je povodom smrti mitropolita Amfilohija uputio saučešće porodici Radović, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske.
 
"Povodom smrti mitropolita Amfilohija, upućujem izraze saučešća sveštenstvu, monaštvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske", naveo je on.
 
Marković je napisao da je sa žaljenjem primio vest o mitropolitovoj smrti i da je sa njim sarađivao i razgovarao o mnogim važnim pitanjima koja su se ticala odnosa države i crkve.
 
Sahrana mitropolita Amfilohija 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici
 
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.
 
"Blaženopočivši Mitropolit će danas biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana, u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija za Podgoricu gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici", saopštio je Episkopski savet.
 
U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra.
 
"Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Mitropolit Amfilohije, po sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, u grobu koji je pripremljen za njegovog života", saopšteno je.
 
U nedelju, 1. novembra, u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biće služena Sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje će biti održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju sahrani i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani mitropolita Amfilohija.
 
Kako se dodaje, do sahrane mitropolita Amfilohija narod će u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu.
 
"Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe", navedeno je u saopštenju Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori.
  • Mara

    31.10.2020 13:18
    Jedina džamija u Beogradu
    Vladika Amfilohije je 17. marta 2004. odvažno na ulici branio Bajrakli džamiju u Beogradu od rulje, koja bi je tada zapalila a možda i spalila. Toliko o mržnji prema drugim verama.
  • Dragan

    31.10.2020 08:03
    Ah
    Ovde fali od udbaša,preko Miliševića itd.Njegivo ime čak su često i u Indeksivom pozorištu iz devedesetih povezivali sa SM.Slikao se sa kalašnjikovim, podržavao rat, klanje.A sad nešto iz zaveta "pojaviće se vračevi,lazni svetitelji ali znajte Bog je jedan i JEDINi"."" Satana zna i u anđela da se pretvori da dođe do duše čovekove".
  • crni vrag

    31.10.2020 06:46
    Crn čovek, namršteni, namrgođeni mrgud i mrzitelj.
    Dao je "duhotnu" inspiraciju za mržnju prema ne-Srbima, svemu normalnom i progresivnom i za zločine u ime srpstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.