30. oktobar  2020. 17.29  | Izvor: Tanjug

Udovičić: Sve više teških pacijenata, korona ušla u bolnice

BEOGRAD -

U VMC Karaburma trenutno je 65 kovid pacijenata, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi, izjavio je danas komadant te bolnice dr Ivo Udovičić i upozorio da je situacija veoma teška i da je korona ušla u bolnice.

Udovičić je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekao da pacijenti imaju tešku kliničku sliku i da polovina zahteva kiseoničku terapiju.

''Do sada nismo bili u situaciji da nam je više od 20 odsto pacijenata na intenzivnoj nezi, uglavnom je svetska i naša statistika da ih je oko 10 odsto, a to znači da sada imamo dosta teških pacijenata'', rekao je Udovičić.

respirator,, vmc, karaburma

To je objasnio time da je korona ušla u bolnice, a da je jedan od razloga što su se bolnice između dva pika epidemije otvorile za pacijente koji zahtevaju hirurške intervencij.

Imamo mnogo pacijenata koji zahetvaju hirurgiju, pacijente sa karcinomima mojima se odlaže hirrugije, a da ne govorimo o hematolškim i drugim hroničnim pacijentima, Oni su iskoristili zakonsko pravo da se leče. Sada smo ponovo došli u situaciju da ne znamo kako ćemo da ih lečimo'', rekao je Udovicić.

Naglasio je da je nemoguće zaustaviti koronu da ne uđe u bolnicu i dodao da su najopasniji su oni koji nemaju kliničku sliku ili imaju blage simptome, a to ignorišu i ne nose maske.

Udovičić je kazao da je zdravstveno osoblje preumorno, ali da neće odustati i da će nastaviti da se bore.

Pozvao je na pridržavanje propisanih mera, nošenje maske, držanje distance i pranje ruku.

Tagovi
Srodne vesti