Ex -Yu

Vučić: Od 10.11. uz ličnu kartu i bez PCR testa u S. Makedoniju i Albaniju

Vučić: Od 10.11. uz ličnu kartu i bez PCR testa u S. Makedoniju i Albaniju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav | Vučić: Od 10. novembra uz ličnu kartu i bez PCR testa u S. Makedoniju i Albaniju

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke – radnim dozvolama, međusobnoj pomoći kod elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.

"Postignut je potpuni dogovor oko radnih dozvola, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i u vezi bržeg carinskog rada, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama", objasnio je on.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi mogućnosti putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Sjevernom Makedonijom, zatim i Albanije, kako bi na ličnom primjeru pokazao i uvjerio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Naveo je da sa Albanijom još nisu imali takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmjena nota.

Prenio je da se razgovaralo i o tome kako da zajednički snaže zajedničku političku poziciju, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

"Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti", rekao je Vučić.

Prenio je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći dio novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovarano je, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savjet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.

Od 10. novembra bez PCR-a između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas da je na video sastanku o "malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim doneijto nekoliko važnih odluka koje će se primjenjivati od 10. novembra.

Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez PCR testa.

"Imali smo dug sastanak sa Ramom i Zaevim i mislim da je bilo važno što smo doneli nekoliko bitnih odluka, koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra. Do tada moći će sigurno bez PCR testa da se ide Albnaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da će ministri zdravlja da formulišu dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognu, da Srbija može da primi pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime Srbe koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.

"Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina", rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije