Читај ми!

Vučića sa Ramom i Zaevim – dogovor o formiranju stalne radne grupe u okviru inicijative "mali Šengen"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Ediji Rama i Zoran Zaev dogovolili su na sastanku u okviru inicijative "mali Šengen" da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na sastanku koji je održan putem video-linka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije saglasili su se da je kriza izazvana epidemijom dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Trojica lidera su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Avdulaha Hotija.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su se saglasili da inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Nada da će se Crna Gora i BiH pridružiti inicijativi "mali Šengen" 

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu.

Sastankom je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje koja je pokrenuta prošle godine, navodi se saopštenju.

Konstatovano je da je ona u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво